Frågor och svar

Frågor och svar

Nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.


1. INLOGGNING/ANVÄNDARKONTO

• Jag kan inte skapa ett användarkonto. Hur gör jag?

Följ anvisningarna som finns på startsidan – du hittar dem under knappen Användarkonto, eller HÄR.

För att skapa ett användarkonto, gör så här: Klicka på den blåa knappen LOGGA IN högst uppe till höger. (Notera att denna knapp blir till en rund ikon med en gubbe om du surfar på vår hemsida via en mobiltelefon eller surfplatta.) Klicka sedan på länken Skapa ditt konto här och fyll i dina person- och kontaktuppgifter. Kom ihåg att godkänna våra anmälningsvillkor. Därefter klickar du på REGISTRERA (Obs! Använd ej Enter-knappen). Klart!

Vid registreringen måste du uppge ditt personnummer, alltid 12 siffror med streck (t.ex. 19451230-1234), så kontrollera noga att du skrivit in korrekt nummer. Endast svenska personnummer gäller. (Saknar du svenskt personnummer, kontakta kansliet.) Personnumret är därefter ditt kundnummer hos oss.

E-postadress, telefonnummer och mobilnummer är inte obligatoriska vid registreringen.

För bästa upplevelse rekommenderar vi att du använder den senaste versionen av webbläsaren Google Chrome när du surfar på vår hemsida. Du kan ladda ner Chrome HÄR.

• När jag vid inloggningen skriver in mitt personnummer ändras detta till mitt telefonnummer. Hur får jag bort det?

Du har förmodligen aktiverat Autofyll-funktionen i din webbläsare. Gå till inställningarna i din webbläsare och ta bort funktionen. Vi rekommenderar också att rensa webbhistoriken och ta bort alla sparade lösenord och kakor (cookies). Kom ihåg att stänga webbläsaren därefter och öppna den på nytt innan du skriver in vår adress i adressfältet.

• Var hittar jag Mina sidor?

Du kommer direkt till Mina sidor så fort du har loggat in på ditt användarkonto. När du sedan surfar på vår hemsida i inloggat läge, kan du alltid se Mina sidor genom att klicka på ditt namn högst uppe till höger (den blåa texten Du är inloggad som…).

• Kan jag registrera ett användarkonto och uppge samma e-postadress som min make/maka (eller någon annan)?

Nej. En och samma e-postadress kan av säkerhetsskäl inte vara kopplad till två olika användarkonton.

Observera att en e-postadress inte är någon obligatorisk uppgift vid registrering av användarkonto: du kan skapa ditt konto utan att uppge någon e-postadress. Om du inte registrerat någon e-postadress hos oss kommer all information (bekräftelse, kallelse, ev. faktura, etc.) att skickas till dig med vanlig post.
Vi rekommenderar starkt att du uppger både din e-post och ditt mobilnummer så att vi snabbt kan nå dig med viktiga uppdateringar gällande dina arrangemang, t.ex. vid inställda eller framskjutna lektioner o.dyl.

 

2. ANMÄLAN/KALLELSE

• Hur anmäler jag mig till ett arrangemang?

Samtliga arrangemang, ordnade efter kategorier och ämnen, hittar du under fliken Program och anmälan, i vänsterrubriken Anmäl dig här. Observera att denna rubrik blir till en rullbar/klickbar meny Kategori om du surfar på vår hemsida via en mobiltelefon eller surfplatta. Arrangemangen är synliga endast under terminernas gång. De slutpubliceras sedan i maj resp. i december och är då inte längre sökningsbara.

Börja med att logga in på ditt användarkonto. Välj sedan det arrangemang som du vill anmäla dig till. Boka plats på arrangemanget genom att klicka på den gröna knappen “Boka och betala”. Följ sedan anvisningarna på skärmen.

• Kan jag anmäla mig endast till enstaka föreläsningar i en föreläsningsserie?

Nej, du anmäler dig till en hel serie, sedan avgör du själv vilka föreläsningar du önskar gå på.

• Går det att anmäla två personer i en och samma anmälan?

Ja, under vissa förutsättningar: 1) Anmälan måste avse ett och samma arrangemang; 2) Det måste finnas tillräckligt med lediga platser på arrangemanget; 3) Anmälan måste göras via hemsidan (ej med talong).

Logga in på ditt användarkonto och sök upp det arrangemang som du önskar gå på. Klicka på den gröna knappen “Boka och betala”. I nästa steg, klicka på den ljusblåa länken “Klicka här för att lägga till person”. Ett litet dialogfönster öppnas, och där skriver du i den andra deltagares personnummer (tolv siffror med streck). Observera att personen i fråga måste ha ett eget användarkonto för att anmälan ska kunna gå igenom.

När du bokar in en extra person kan du endast betala med kort eller Swish. Fakturaalternativet är inte tillgängligt.

Jag vill anmäla mig till en språkkurs men vet inte vilken nivå som passar mig bäst. Hur kan jag testa min nivå?

Börja gärna med vår Språkguide som enkelt hjälper dig att välja rätt nivå. Där kan du också göra ett webbaserat inplaceringstest för att testa dina språkkunskaper.

Vi rekommenderar även att ta kontakt med kursledaren som kan berätta mer om kursens upplägg och nivå. Kursledarens kontaktuppgifter hittar du i kursbeskrivningen på hemsidan eller i katalogen.

• När kommer min kallelse?

Kallelsen skickas ca en vecka före kursstart. De flesta kallelserna skickas med e-post så kontrollera noga din inkorg och även din skräppostlåda. Har du inte uppgett någon e-postadress i samband med din anmälan, skickas kallelse till dig med vanlig post, vilket kan dröja något.

• Har jag förtur till nästa termin om jag gått en kurs hos er?

Förtur med anmälan till nästkommande termin gäller endast vissa arrangemang/arrangemangstyper: studiecirklar i språk och övriga studiecirklar som pågår under ett s.k. läsår (dvs. höst- och vårtermin), samt universitetskurser med flera delmoment. Förtur gäller alltså endast till vårterminen, resp. till nästa delmoment. Senioruniversitetet förbehåller sig rätten att inte erbjuda förtur på vissa arrangemang.

 

3. RESERVPLATS

Jag ville boka mig på ett arrangemang men blev reserv. Vad betyder det och när kommer jag att få bekräftelse på att jag blivit antagen till arrangemanget?

Arrangemanget du anmält dig till är fullbokat och du har fått en reservplats och blivit placerad i kö. Om en plats blir ledig, kommer en bekräftelse att skickas till dig med information om att du nu har fått plats på arrangemanget, samt en faktura.

Trots att jag försökte anmäla mig redan första dagen fick jag bara reservplats. Varför blev det så?

Efterfrågan på våra arrangemang är större än det utbud vi kan erbjuda. Det är många som vill försäkra sig om en plats. Därför är söktrycket stort redan första dagen på vissa arrangemang.

Jag har blivit placerad på reservlistan men har ångrat mig. Måste jag avanmäla reservplatsen?

Ja. Eftersom även anmälan som reserv är bindande, är det viktigt att du avanmäler dig från din reservplats om du inte längre vill gå på arrangemanget; vänligen se nedan för hur du gör. Avanmäler du din reservplats innan eventuell bekräftelse skickas, debiteras du ingen avbokningsavgift.

 

4. BETALNING/FAKTURAFRÅGOR

Hur betalar jag?

Enklast betalar du med bankkort eller Swish när du bokar dig på hemsidan. Det är gratis.
Väljer du faktura, tillkommer en faktureringsavgift på 29 kr. Fakturan skickas med e-post eller vanlig post. Invänta alltid fakturan innan du betalar – gör inga inbetalningar på annat sätt! Kontrollera din skräppost i mailen så att din faktura inte gömmer sig där. Frågor gällande din faktura besvaras av Svea Ekonomi AB, www.svea.com.

Kan jag med min faktura betala även avgifterna för min make/maka (eller någon annan)?

Nej. Varje faktura är personlig och det går inte att betala kurs- eller medlemsavgifter på någon annans faktura.

Jag har fått en faktura per e-post. Hur betalar jag den?

Om fakturan har skickats till din e-postadress, ligger den som en bifogad PDF-fil till e-postmeddelandet. Öppna filen så ser du din faktura. Vill du så kan du skriva ut den på papper. Betala den som vanligt.

Var hittar jag mitt OCR-nummer på fakturan?

Varje faktura har sitt eget specifika OCR-nummer som du anger vid betalning. OCR-numret är samma sak som referensnummer. Du hittar det bl.a. längst ner till vänster på fakturan.

Jag har aldrig fått min faktura, däremot skickades en kravfaktura till mig. Hur kommer det sig?

Det kan bero på att du har råkat uppge fel e-postadress. Mailet med din originalfaktura kan också ha filtrerats som spam av din server eller ditt mailprogram. De flesta fakturorna skickas med e-post, men om de blir obetalda så skickas en påminnelsefaktura (kravfaktura, kostnad: 60 kr) med vanlig post till din folkbokföringsadress.

Jag har fått inkassokrav. Hur kommer det sig och vad gör jag nu?

Då originalfakturan samt påminnelsefakturan inte betalats i tid, har ärendet skickats vidare till inkasso hos Svea Ekonomi AB. Vid frågor om ärendet, vänligen kontakta Svea Ekonomi AB, www.svea.com.

 

5. AVANMÄLAN, AVBOKNING, BYTE AV PLATS

Hur avanmäler jag min reservplats?

Logga in på ditt användarkonto. Under Mina sidor ser du dina aktuella reservplatser. Klicka i rutan Avanmälan för det arrangemang det gäller.

Har du inte tillgång till Mina sidor, kontaktar du kansliet per e-post (kansliet(at)senioruniversitetet.se) eller telefon (08-789 41 28) för att avanmäla din reservplats. Var god uppge ”Avanmälan reservplats” i ämnesraden om du mailar oss.

Hur avbokar jag min plats?

Logga in på ditt användarkonto. Under Mina sidor ser du alla dina aktuella bokningar. Klicka i rutan Avboka för det arrangemang det gäller.

Har du inte tillgång till Mina sidor, kontaktar du kansliet per e-post (kansliet(at)senioruniversitetet.se) eller telefon (08-789 41 28) för att avboka din plats. Var god uppge ”Avbokning” i ämnesraden om du mailar oss.

Observera våra avbokningsavgifter: vid varje avbokning utgår en expeditionsavgift på minst 50 kr. Om du återtar anmälan senare än en vecka före kursstart betalar du 100 kronor i avgift, efter kursstart – hela kursavgiften. Observera att medlemsavgiften återbetalas ej.

• Jag har fått plats på ett arrangemang men önskar gå något annat i stället. Kan jag få byta plats mellan arrangemangen?

Nej. Av administrativa skäl går det inte att byta plats mellan olika arrangemang. Du måste först avboka din plats på det arrangemang du inte längre vill gå och sedan boka in dig på det arrangemang som du önskar gå i stället. Observera avbokningsavgiften (se ovan).

Obs! Har du fått plats på en studiecirkel i språk och önskar byta grupp/kurs p.g.a. fel nivå, vänligen kontakta Ann-Marie Engback, studierektor för studiecirklarna.

 

6. ÅTERBETALNING

Jag har avbokat ett arrangemang där jag redan betalt kursavgiften. Hur blir det med återbetalningen?

Om en återbetalning blir aktuell, kommer vi att kontakta dig per e-post med mer information kring återbetalningen. Vi återbetalar avgifterna i samarbete med Svea Ekonomi AB.


Sidan uppdaterad senast den 2020-11-23 kl. 15:00

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok