
Studiecirklar
Studiecirkeln är en studieform i det lilla formatet och förutsätter ett aktivt engagemang från deltagarnas sida. Deltagarantalet är därför i de flesta fall begränsat till mellan 7 och 14 deltagare (exkl. kursledaren) om inget annat anges.
Tid
Vårterminens kurser pågår i allmänhet i tio eller tolv veckor, i normalfallet med start i vecka 7. Höstterminens kurser pågår i regel i tio veckor, i normalfallet med start i vecka 39.
Om någon lektion ställs in, t.ex. på grund av kursledarens sjukdom, läses den inställda lektionen i regel in i veckan efter den ordinarie kurstidens slut.
Lokaler
Samtliga studiecirklar ges i våra lokaler på Hagagatan 1. Lokalerna är anpassade för personer med funktionsvariationer och utrustade med WiFi. Med hänsyn till allergiker undanbeds starka parfymer. Eftersom vi har ömtåliga parkettgolv, får broddar och broddförsedda skor inte användas inomhus.
Anmälan och förtur
För att försäkra dig om en plats bör du anmäla dig i god tid. Kurser med färre än 7 deltagare ställs vanligtvis in ca en vecka före kursstart, vilket meddelas via e-post. Kurser med få deltagare betalar en något högre avgift.
Observera att de flesta språkkurserna är läsårskurser. Deltagare som följer en kurs som sträcker sig över två terminer har förtur till vårterminen. Nya deltagare är välkomna i mån av plats. Förtursanmälan kan enbart göras under en begränsad tid och via hemsidan, ej med talong. Vi förbehåller oss rätten att inte erbjuda förtur på vissa arrangemang.
Nivåer
För att undervisningen ska bli givande för alla och resultatet gott är det viktigt att deltagarna i en språkgrupp har ungefär samma färdighetsnivå. Behöver du byta studiegrupp, kontakta Ann-Marie Engback, se nedan.
För kurserna i moderna språk tillämpar Senioruniversitetet Europarådets nivåskala. Denna skalas färdighetsnivåer utgör grund för de olika språkens kursplaner A1, A2, B1, B2, C1 och C2. För att få hjälp att hamna på rätt nivå, bör du göra ett eget språktest som du rättar själv. Webbaserad språkguide finns HÄR.
Kursmaterial
Uppgift om studiematerial anges enbart på hemsidan (ej i den tryckta katalogen), under respektive kurs; se kursbeskrivningssidan (sök upp aktuell kurs i sökrutan högst upp).
Kostnader för kursmaterial kan tillkomma. Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 32, och Ferdosi bokhandel, Odengatan 21, har studeranderabatt mot uppvisande av Senioruniversitetets kallelse. Om du beställer litteratur på nätet från Ferdosi är den redan rabatterad.
Distansundervisning
Några studiecirklar genomförs på distans. Vi använder videoplattformen Zoom.
Lektionerna leds av din kursledare och du och övriga deltagare kan ställa frågor och prata med varandra. Undervisningen kan exempelvis ske med ljudfiler, filmklipp precis som i ett vanligt klassrum. Du kan delta i mötet från en dator, surfplatta eller en smart mobiltelefon.
Vid kursstart får du en särskild inbjudan från kursledaren via e-post. I inbjudan finns en länk som du klickar på. Inbjudan kan du även hitta på Mina sidor. Kursledaren öppnar lektionen en kvart före den angivna starttiden för att kontrollera att kamera och mikrofon fungerar för samtliga deltagare.
Kontaktpersoner
Kontaktperson för studiecirklar i språk:
Ann-Marie Engback, 073-981 47 16, annmarie.engback@icloud.com
Kontaktperson för övriga studiecirklar:
Hans Nilsson, 073-342 42 54, hansnilssonlimhamn@gmail.com
.
Uppdaterat senast den 2023-07-25 kl. 15:00