Distansundervisning på Senioruniversitetet

Distansundervisning

Information kring Senioruniversitetets arrangemang som ges på distans


Digitala metoder har blivit allt viktigare både som ersättning och komplement till den traditionella undervisningen – inte minst med tanke på den rådande coronapandemin som vi i olika former kommer att få leva med i fortsättningen.

För att kunna möta Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt våra medlemmars förväntningar har vi på Senioruniversitetet valt att göra om det aktuella kursutbudet till arrangemang som i stort sett ges på distans – i olika former. Vi har under våren börjat använda det digitala mötesverktyget ZOOM och i vissa fall även videotjänsten YouTube och vimeo; dessa kommer vi att använda även nu i höst.

På denna sida har vi samlat lite allmän information samt några tips om saker att tänka på vid digital undervisning. Vi länkar också till några instruktioner (lathundar) för dig som vill fördjupa sig i ämnet.
Börja gärna med att titta på ett kort videoklipp: Vad är digital undervisning på Senioruniversitetet?

 

Till dig som DELTAGARE

…på en föreläsningsserie som ges på distans

Föreläsningarna ges digitalt i form av förinspelade videos som du får en länk till, i många fall även ett interaktivt ZOOM-videomöte, för att ge tillfälle till frågor och diskussion, och ibland som ett webbinarium med liten publik. Du kan ansluta dig från dator, surfplatta eller mobiltelefon.

För att kunna ta del av föreläsningen, klickar du på en särskild länk till YouTube/vimeo eller ZOOM. Beroende på arrangemanget, får du länken samma dag som föreläsningen/videomötet är rubricerat i programmet eller några dagar innan, via mail eller Mina sidor.

…på en universitetskurs som ges på distans

Universitetskursernas sammankomster ges digitalt mestadels i form av interaktiva ZOOM-videomöten som leds av kursledaren. I vissa fall kompletteras de med förinspelade videos som du får en länk till. Du kan delta i mötet från dator, surfplatta eller mobiltelefon.

För att delta i den digitala sammankomsten, klickar du på en särskild länk till ZOOM. Beroende på arrangemanget, får du länken samma dag som sammankomsten är rubricerad i programmet eller några dagar innan, via mail eller Mina sidor.

…på en studiecirkel som ges på distans

Studiecirklarna ges digitalt via ZOOM – lektionerna blir interaktiva videomöten som leds av kursledaren. Du kan delta i mötet från dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Du får en särskild inbjudan från kursledaren skickad till din e-post. I inbjudan finns en länk till kursen, som du klickar på. Denna inbjudan med länken kan du sedan även hitta på Mina sidor. Kursledaren öppnar mötet (lektionen) en kvart innan den angivna starttiden för att kontrollera att bild och ljud fungerar för samtliga deltagare.
Saknar du länken? – Kontakta din kursledare.

 

Till dig som LEDARE

…för en studiecirkel/universitetskurs som ges på distans

Dina lektioner/sammankomster blir i de flesta fallen interaktiva videomöten i ZOOM. Du som kursledare ansvarar för att schemalägga (skapa) möten i ZOOM enligt tidsschemat samt att ta fram en inbjudan med länk, som du meddelar dina kursdeltagare via mail och Mina sidor. Du öppnar mötet (lektionen) en kvart innan den angivna starttiden för att kontrollera att bild och ljud fungerar för dig och dina deltagare.
Kontrollera alltid att samtliga kursdeltagare har tagit emot inbjudan med länken! Ladda upp samma inbjudan på Mina sidor! Se instruktionerna nedan.

 


Våra tips och rekommendationer

Det går bra att ansluta sig till de digitala mötena från dator, surfplatta eller mobiltelefon. ZOOM fungerar på alla enheter med Windows, Linux, MacOS/iOS och Android. Se till bara att du har en snabb och stabil internetuppkoppling. Vi rekommenderar att du använder Chrome som webbläsare när du ansluter dig till mötena samt använder ZOOM-appen, för bästa upplevelse. Det kan vara bra att ladda ner och installera appen i förväg samt skapa sitt eget konto (gratis för dig som deltagare).

Bärbara datorer samt mobiltelefoner och surfplattor har en inbyggd kamera, men använder du en stationär dator så behöver du kanske ha en extern internetkamera. En mikrofon är oftast inbyggd i din apparat, men för bästa ljudkvalitén rekommenderar vi att du alltid använder hörlurar med mikrofon, t.ex. sådana små hörlurar (“öronsnäckor”) som du kanske använder på din telefon.

Tänk på att aktivt stänga av din mikrofon i ZOOM-fönstret när du inte behöver prata. Detta förbättrar betydligt ljudupplevelsen för samtliga deltagare i videomötet.

Kom ihåg: Om du inte kan vara med på ZOOM-möte via ZOOM-programmet (dvs. appen eller webbversionen), går det bra att vara med enbart på telefon. Då ringer du ett särskilt telefonnummer som du hittar i inbjudan från din kursledare.

Mer information gällande undervisningen med ZOOM samt fler praktiska tips hittar du i våra instruktioner nedan:

 

INSTRUKTION 1: Tips för alla som använder ZOOM

INSTRUKTION 2: Att ansluta sig till ett ZOOM-möte (liten instruktion)

INSTRUKTION 3: Att delta i ett ZOOM-möte

INSTRUKTION 4: Att bjuda in och leda ett ZOOM-möte (uppdaterad version)

INSTRUKTION 5: Att skapa och använda grupprum (“breakout rooms”) i ZOOM

 

Du kan även söka på vad du behöver hjälp med på ZOOM:s egen supportsida, ZOOM Help Center.

Så här skapar du möten i ZOOM (på engelska)

Så här bjuder du in deltagare till möten i ZOOM (på engelska)

 


Sidan under konstruktion – uppdateras löpande. Senast uppdaterad den 2020-09-22 kl. 11:00

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok