Distansundervisning

Distansundervisning

Hur fungerar det?


På denna sida har vi samlat lite information samt några tips om saker att tänka på vid digital undervisning.

Börja gärna med att titta på ett kort videoklipp: Vad är digital undervisning på Senioruniversitetet?

 

Till dig som deltar på en:

föreläsningsserie som ges på distans

 • Serierna ges i form av inspelade föreläsningar som du får en länk till. För att se föreläsningen klickar du på länken och föreläsningen börjar direkt på din skärm.
 • Du får en beskrivning via e-post hur serien som du anmält dig till är upplagd. Sedan kan du hämta länkarna på Mina sidor (logga in på ditt användarkonto så kommer du till Mina sidor).
 • Ibland följs föreläsningen av en frågestund eller ett samtal med föreläsaren i form av ett interaktivt Zoom-videomöte. Du kan ansluta dig från dator, surfplatta eller mobiltelefon och delta i diskussionen direkt med föreläsaren – du klickar bara på länken.
 • En vicevärd är med på mötet som stöd för deltagarna. Anslut gärna en kvart före utsatt tid om du är nybörjare, så får du hjälp att komma igång.
 • Inspelade föreläsningar finns tillgängliga i minst två veckor.

universitetskurs som ges på distans

 • Universitetskurserna sker via interaktiva Zoom-videomöten som leds av kursledaren och där du är med direkt. Det fungerar som en vanlig lektion: du kan ställa frågor och diskutera med din lärare och övriga deltagare.
 • Du kan delta i lektionen från dator, surfplatta eller mobiltelefon.
 • För att delta klickar du på en länk som tar dig till mötet. Länken hittar du på Mina sidor, som du når när du loggar in på ditt användarkonto.
 • Även på universitetskurserna finns en vicevärd som hjälp för kursledaren och stöd för kursdeltagarna.

studiecirkel som ges på distans

 • Studiecirklarna ges interaktivt via Zoom – lektionerna leds av kursledaren och du och övriga deltagare kan ställa frågor och prata med varandra. Kursledaren kan undervisa med ljudfiler, filmklipp, presentationer etc., precis som i ett vanligt klassrum.
 • Du kan ansluta dig till lektionen från dator, surfplatta eller mobiltelefon.
 • Du får en inbjudan från kursledaren via e-post. I inbjudan finns en länk till kursen, som du klickar på. Samma inbjudan kan du även hitta på Mina sidor (som du når när du loggar in på ditt användarkonto). Saknar du länken? – kontakta din kursledare.
 • Kursledaren öppnar lektionen en kvart före den angivna starttiden för att kontrollera att kamera och mikrofon fungerar för samtliga deltagare.

 


Våra tips och rekommendationer

Det går bra att ansluta sig till de digitala mötena från dator, surfplatta eller mobiltelefon. Zoom fungerar på alla enheter med Windows, Linux, MacOS/iOS och Android. Se till bara att du har en snabb och stabil internetuppkoppling. Vi rekommenderar att du använder Chrome som webbläsare när du ansluter dig till mötena samt använder Zoom-appen (Zoom Client for Meetings), för bästa upplevelse. Det kan vara bra att ladda ner och installera appen i förväg samt skapa sitt eget konto (gratis för dig som deltagare). Vill du inte använda appen, kan du köra ZOOM direkt i din webbläsare.

Bärbara datorer samt mobiltelefoner och surfplattor har en inbyggd kamera, men använder du en stationär dator (desktop) så behöver du kanske ha en extern internetkamera. En mikrofon är oftast inbyggd i din apparat, men för bästa ljudkvalitén rekommenderar vi att du alltid använder hörlurar med mikrofon, t.ex. sådana små hörlurar (“öronsnäckor”) som du kanske använder på din telefon.

Tänk på att aktivt stänga av din mikrofon i Zoom-fönstret när du inte behöver prata. Detta förbättrar betydligt ljudupplevelsen för samtliga deltagare i videomötet.

Kom ihåg: Om du inte kan vara med på Zoom-möte via Zoom-programmet (dvs. appen eller webbversionen), går det även bra att vara med enbart på telefon. Då ringer du ett särskilt telefonnummer som du hittar i inbjudan från din kursledare.

Mer information gällande undervisningen med Zoom samt fler praktiska tips hittar du i våra instruktioner nedan:

 

INSTRUKTION 1: Tips för alla som använder Zoom

INSTRUKTION 2: Att ansluta sig till ett Zoom-möte (liten instruktion)

INSTRUKTION 3: Att delta i ett Zoom-möte

INSTRUKTION 4: Att bjuda in och leda ett Zoom-möte (uppdaterad version)

INSTRUKTION 5: Att skapa och använda grupprum (“breakout rooms”) i Zoom

 

Du kan även söka på vad du behöver hjälp med på Zoom:s egen supportsida, Zoom Help Center.

Så här skapar du möten i Zoom (på engelska)

Så här bjuder du in deltagare till möten i Zoom (på engelska)

 


Senast uppdaterad den 2021-01-15 kl. 14:00

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok