Innehåll


2/10: Varför vi bör bli filosofiska foodies 

Att bli filosofisk foodie innebär att kunna glädjas åt maten och samtidigt veta att valen vi gör i butiken påverkar världens djur, människor och klimat. 

Föreläsare Henrik Lagerlund professor i filosofins historia, Stockholms universitet, författare till Matens filosofi

 

9/10: Hur ska vi äta för att rädda klimatet?

Föreläsningen handlar om hur livsmedelsproduktionen påverkar miljön, vilka matval som har störst klimatavtryck och hur vi kan anpassa våra kostvanor för en mer hållbar framtid.

Föreläsare Elin Röös, forskare, universitetslektor, Sveriges lantbruksuniversitet

 

16/10: Framtidens bönder, djur och grödor 

En hållbar matproduktion är viktig för att nå klimat-

 och miljömålen. Men vilka vägar finns för att skapa goda förutsättningar för lantbruket att minska klimatpåverkan och främja biologisk mångfald? 

Föreläsare Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

 

23/10: I huvet på en hållbarhetschef

Stora företag har ofta en miljö- eller hållbarhetschef med ansvar att minimera klimatavtrycket i produktions- och transportkedjan. Här möter vi en hållbarhetschef som varit ett känt namn i politiken. 

Föreläsare Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood, tidigare riksdagsledamot, agronom 

 

30/10: Hållbar fabriksmat? Från dåtid via nutid till framtid 

Frågan är om storskalig matproduktion är ett problem. Eller är den snarare en förutsättning för framtida hållbar matproduktion? Livsmedelsindustrins historia förser oss med viktiga lärdomar. 

Föreläsare Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, Lunds tekniska högskola (LTH), Lunds universitet, författare

 

Programansvariga Lisa Öberg och Siv Leth 

Tid och form Inspelningar av föreläsningarna som blir tillgängliga tre arbetsdagar efter angivet föreläsningsdatum. Länk publiceras på hemsidan under Mina sidor. Du kan se och höra föreläsningarna t.o.m. två veckor efter avslutad kurs.

Avgift 600 kr. Avgiften avser endast inspelning – ej föreläsningar ”på plats”.

Fakta


  • Arrangemangsnummer 252341
  • Tillfällen 02 okt 2025 | 00:00-23:59 09 okt 2025 | 00:00-23:59 16 okt 2025 | 00:00-23:59 23 okt 2025 | 00:00-23:59 30 okt 2025 | 00:00-23:59
  • Pris 600 kr
  • Antal platser 1000
    Platser kvar Ja
  • Lokal Obs! Inspelad föreläsningsserie (på distans)
    Rum Obs! Inspelad föreläsningsserie (på distans)
    Adress Obs! Inspelad föreläsningsserie (på distans)
  • Ingen karta tillgänglig för detta arrangemang.