Vad vi äter idag – hur påverkar det vår jord? Vad bör vi äta för att planeten och vi själva ska må bra? Serien utgår från dagens situation och ger förslag för en hållbar framtida livsmedelsförsörjning utifrån olika vetenskaper och perspektiv, såväl individuellt som på system- och företagsnivå.
2/10: Varför vi bör bli filosofiska foodies
Att bli filosofisk foodie innebär att kunna glädjas åt maten och samtidigt veta att valen vi gör i butiken påverkar världens djur, människor och klimat.
Föreläsare Henrik Lagerlund professor i filosofins historia, Stockholms universitet, författare till Matens filosofi
9/10: Hur ska vi äta för att rädda klimatet?
Föreläsningen handlar om hur livsmedelsproduktionen påverkar miljön, vilka matval som har störst klimatavtryck och hur vi kan anpassa våra kostvanor för en mer hållbar framtid.
Föreläsare Elin Röös, forskare, universitetslektor, Sveriges lantbruksuniversitet
16/10: Framtidens bönder, djur och grödor
En hållbar matproduktion är viktig för att nå klimat-
och miljömålen. Men vilka vägar finns för att skapa goda förutsättningar för lantbruket att minska klimatpåverkan och främja biologisk mångfald?
Föreläsare Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
23/10: I huvet på en hållbarhetschef
Stora företag har ofta en miljö- eller hållbarhetschef med ansvar att minimera klimatavtrycket i produktions- och transportkedjan. Här möter vi en hållbarhetschef som varit ett känt namn i politiken.
Föreläsare Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood, tidigare riksdagsledamot, agronom
30/10: Hållbar fabriksmat? Från dåtid via nutid till framtid
Frågan är om storskalig matproduktion är ett problem. Eller är den snarare en förutsättning för framtida hållbar matproduktion? Livsmedelsindustrins historia förser oss med viktiga lärdomar.
Föreläsare Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, Lunds tekniska högskola (LTH), Lunds universitet, författare
Det görs även inspelningar av föreläsningarna som blir tillgängliga tre arbetsdagar efter angivet föreläsningsdatum. Länk publiceras på hemsidan under Mina sidor. Du kan se och höra föreläsningarna t.o.m. två veckor efter avslutad kurs.
Programansvariga Lisa Öberg och Siv Leth
Tid Fem torsdagar kl. 12.30–14.15: start 2/10
Lokal Biografen Sture, Birger Jarlsgatan 41
Avgift 800 kr. Avgiften avser deltagande på plats samt inspelning.