Tisdagsföreläsningarna är ett smörgåsbord av kunskap: Tio föreläsningar i vitt skilda ämnen – humaniora, naturvetenskap, historia och nutid. Kom och berika dig med information och impulser!
24/9: Bellman på krogen
Ett sång-, poesi- och berättarprogram om nationalskalden Carl Michael Bellman. I ord, bild och genom Bellmans diktning beskrivs ca tjugofem värdshus och krogar med direkt anknytning till skalden.
Föreläsare Staffan Wikström, författare och trubadur och Puch Magnus Olsson, trubadur
Värd Britt Olofsdotter
1/10: Solceller för humanister – så funkar det och så mycket el blir det
Solkraft utvinns genom att tunna filmer på glas omvandlar solljus till el. Sol- och vindkraft växer och producerar mer el än t ex kärnkraft. Sverige är ett av de länder där solkraften växer snabbast.
Föreläsare Marika Edoff, professor i fasta tillståndets elektronik, Uppsala universitet
Värd Siv Leth
8/10: Så fint att kunskap finns
Kunskap är något vi ska vara rädda om, ta hand om, utveckla, ha respekt för och använda. Absolut inte nonchalera, relativisera, håna eller misstänkliggöra. Hur ska vi då bemöta dagens kunskapsförakt och ”fake news”? Det är hög tid för breda samtal om detta.
Föreläsare Bodil Jönsson, professor emerita i fysik, Lunds universitet
Värd Lena Engstedt
15/10: Mathilda – grundaren av Indiska
Mathilda Hamilton var missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm och 1901 öppnade butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska – och som till sist tvångsintogs på Beckomberga mentalsjukhus. Etnologen Sara Sjöström berättar hennes fascinerande historia.
Föreläsare Sara Sjöström, etnolog och författare
Värd Ingemar Björklund
22/10: Macron och hans missnöjda folk
Emmanuel Macron lovade en liberal revolution till fransmännen när han 2017 erövrade regeringsmakten. Sju år senare är han fortfarande president men påfallande impopulär. Folkliga uppror och radikala partier till vänster och höger har skaffat sig större inflytande i det politiska livet och hindrar hans projekt.
Föreläsare Tomas Lindbom, författare och Frankrikekännare
Värd Britt Olofsdotter
29/10: Luktminnet – snabbspår till våra känslor
En doft kan förflytta oss tillbaka i tiden. Luktminnet har ett snabbspår till våra känslor och luktminnen är mer förknippade med barndomen än både syn- och hörselminnen.
Föreläsare Maria Larsson, professor i psykologi, Stockholms universitet
Värd Inger Florin
5/11: Från krångelspråk till klarspråk
Vi har nog alla stött på byråkratiska texter från myndigheter. Har de blivit bättre? Eller är de bara krångliga på ett annat sätt? Enligt språklagen ska språket i offentlig verksamhet vara vårdat, enkelt och begripligt. Men vad innebär det? Hur arbetar vi med klarspråk i Sverige? Är vi världsbäst?
Föreläsare Ingrid Olsson, språkvårdare och klarspråksansvarig, Institutet för språk och folkminnen (Isof)
Värd Ingela Tykesson
12/11: Promenadens historia – från kunglig uppvisning till folknöje
Människor har gått i alla tider men promenader har det inte alltid varit fråga om. Under flera sekel var det förbehållet kungafamiljen och aristokratin. Vid sekelskiftet 1900 hade promenadkulturen förvandlats till ett folknöje. Det speglade tidens snabba samhällsomvandling och framväxandet av en ny offentlighet.
Föreläsare Kekke Stadin, professor emerita i historia, Södertörns högskola
Värd Kenneth Abrahamsson
19/11: Hur lät stockholmskan för hundra år sedan?
Det handlar om den äldre stockholmskans uttal och bygger på analyser av arkivinspelningar med 125 talare, födda mellan 1862 och 1946. En översikt av Stockholms språkliga historia, inklusive en diskussion om hur gammal stockholmskan kan tänkas vara.
Föreläsare Jenny Öqvist, fil.dr, forskare vid Institutet för språk och folkminnen (Isof)
Värd Ingela Tykesson
26/11: Joel Watz – sin tids mest kände frisör
Innovatören, entreprenören och frisören Joel Watz liv är en dramatisk historia. Med mångsidighet och initiativförmåga stod han bakom en rad reformer som stärkte frisörernas ställning i samhället. Framgångarna med hårvattnet ”Watzins keratin” varvades dock med misslyckanden, skulder och konkurs.
Föreläsare Jan Söderström, författare
Värd Kenneth Abrahamsson
Tid Tio tisdagar kl. 13.30–14.30: 24/9–26/11
Lokal Chinateatern, Berzelii park 9