Tillbaka

221100 Tisdagsföreläsningar – Eftermiddagsserie

221100 Tisdagsföreläsningar – Eftermiddagsserie


8/3 Hälsingegårdarnas inredningskultur – en färgrik tidsresa
Hälsingegårdarnas vackra inredningar är unika kulturarv. Med nya analysmetoder har naturvetare och humanister tillsammans avslöjat många hemligheter – nu vet vi vilka pigment och bindemedel som allmogemålarna använt, att den numera ljust blågråa skåpfärgen en gång varit klarblå, och att ”Blåmålaren” troligen var två personer – man och hustru.
Föreläsare Ingalill Nyström, docent i kulturvård och målerikonservator, ägare av Ulriksdals Trädgård Arts & Crafts
Värd Kenneth Abrahamsson

15/3 Gustav III:s armé, alla de kända gustavianska bilderna – Hilleström, Desprez … i nytt ljus!
Gustav III:s krig mot Ryssland utkämpades under tre sommarhalvår med början 1788. Hela Sverige var engagerat, men kriget utkämpades på finsk mark. På slagfältet stred man på linje med gevär och fällda bajonetter. Samtidigt utkämpade Arméns flotta de största sjöslag som någonsin ägt rum på Östersjön, med innovativa fartygstyper som byggts industriellt vid varvet i Karlskrona. Gustav III:s ryska krig rymde även svenska false flag-operationer och ett högt politiskt spel.
Gustav III:s armé presenteras här i sin helhet med fokus på uniformer och vapen, kungliga såväl som manskapets.
Föreläsare Martin Markelius, uniformsintendent, Armémuseum och Thomas Magnusson, förläggare, Medströms bokförlag
Värd Britt Olofsdotter

22/3 Unna Saiva – en skändad samisk offerplats
Den 9 augusti 1915 skändades den samiska offerplatsen Unna Saiva i norra Lappland. Nu har Kerstin Andersson skrivit boken Unna Saiva – en skändad samisk offerplats om den lilla heliga sjön och offerplatsen, som finns intill hennes hemby. Arkeologen Gustaf Hallström förde bort över 600 offergåvor i metall och mer än 150 kilo ben och horn från offerplatsen till Historiska museet i Stockholm. Där förvaras de i magasin än idag.
Kerstin Andersson och hennes samiska släktingar kämpar för att offergåvorna ska få en värdigare placering i norra Sápmi, allra helst i Gällivare kommun eftersom offerplatsen finns intill en helig sjö i Gällivare skogssamebys traditionella marker. De stöder sina önskemål på FN:s urfolksdeklaration, som Sverige godkände 2007.
Samerna skulle aldrig lämna ifrån sig offergåvor, sejtar och ceremonitrummor frivilligt. Därför måste föremålen flytta hem, menar Kerstin Andersson.
Föreläsare Kerstin Andersson, författare
Värd Ingemar Björklund

29/3 Hur makadam, biokol och kompost kan göra din trädgård grönare
Kring sekelskiftet var en tredjedel av träden i Stockholms innerstad döende. Ett stort problem var att de inte hade plats att utveckla sitt rotsystem, och i takt med att stadens ytor hårdgjordes, lades också locket på uppifrån, träden höll på att kvävas. Björn Embrén, trädspecialist vid Stockholms stads trafikkontor, tog på sig uppdraget att försöka rädda träden. 2014 blev Stockholm en av fyra Europeiska städer som vann 10 miljoner kronor en innovationstävling med sitt och Björn Embréns biokolsprojekt. Samma projekt som kan bidra till att göra din trädgård grönare.
Föreläsare Björn Embrén, trädspecialist, universitetsadjunkt, institutionen för stad och land, Sveriges lantbruksuniversitet
Värd Ingemar Björklund

5/4 Curt Nicolin – ingenjör, direktör, debattör
Curt Nicolin var en av det svenska näringslivets mest betydelsefulla aktörer under den andra halvan av 1900-talet. En person som också väckte känslor i media och som ofta beskrevs som känslokall i sin rationella syn på företagande och politik.
Föreläsare Anders Johnson, skriftställare
Värd Kenneth Abrahamsson

12/4 Att flytta en stad – exemplet Kiruna
Kiruna planerades och byggdes med höga ambitioner. Hjalmar Lundbohm, LKAB:s första disponent, anlitade landets främsta planerare, arkitekter och konstnärer för att skapa en mönsterstad. 2004 stod det klart att hela staden måste flyttas på grund av järnmalmsbrytningen. Göran Cars, kommunens projektledare beskriver processen fram till fastställandet år 2014 av en utvecklingsplan för byggandet av nya Kiruna. I dialog med alla de som berörs av stadsomvandlingen ville kommunen lyfta fram de kvaliteter som aktörerna ville se i den nya staden.
Föreläsare Göran Cars, professor emeritus i samhällsplanering, Kungliga Tekniska högskolan
Värd Kenneth Abrahamsson

19/4 Visst har humanisterna i rymden att göra!
Det finns en massa frågor som har med rymden att göra men som inte är naturvetenskapliga. Rymden spelar en framträdande roll inom konst, litteratur, film, musik och inte minst inom filosofi. Det gäller existentiella frågor, som vad betyder det för oss om vi är/inte är ensamma i universum och vad betyder det för oss om universum är/inte är oändligt? Det gäller också vetenskapsteoretiska frågor som vad det krävs för bevis för att hävda att man funnit liv på en annan planet. Vi har etiska frågor som till exempel handlar om vad vi får göra på en annan himlakropp. Spelar det någon roll för vad vi får göra på en planet om det finns/ inte finns liv där? Vi har även frågor med hög aktualitet som handlar om politisk filosofi. Om USA, Kina och Elon Musk bygger kolonier på månen, hur skall de styras? Faktum är att rymdforskningen inte skulle klara sig en dag utan humaniora!
Föreläsare Erik Persson, fil.dr i praktisk filosofi, Lunds universitetet och forskningsplattformen Space Humanities
Värd Ingemar Björklund

26/4 Östersjöns hemliga historia – vraken berättar
Detta unika hav rymmer närmare 100 000 vrak – det kalla vattnet och avsaknaden av skeppsmask har skapat en skattkista för vrakletare. Det är regalskepp från stormaktstiden, ståtliga träskepp från 1700-talet, lastfartyg från 1800-talet och ubåtar från andra världskriget. Ombord på dessa sjunkna skepp har tiden stått stilla – ofta känns det som om besättningen nyss lämnat fartyget. Vraken blir ett slags tidsmaskiner, en märklig blandning av brutal dramatik och det mjukt insomnade.
Föreläsare Jim Hansson, marinarkeolog, Vrak – Museum of Wrecks
Värd Inga Ullén

3/5 Nyfiken på kaffe
Sverige är näst efter Finland det land i världen där det dricks mest kaffe per person. Svensken dricker cirka 9 kg kaffe om året, vilket innebär i genomsnitt tre koppar om dagen. Farmakologen Bertil Fredholm utreder kaffeologin – kaffets historia, dess roll som kulturbärare samt hälsoeffekter och myter.
Föreläsare Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi, Karolinska institutet
Värd Britt Olofsdotter

10/5 Hon kallades Daisy – en prinsessa före sin tid
Kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru, dog bara 38 år gammal för exakt 100 år sedan. Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg – hon sörjdes av ett helt folk. Hur kom det sig? Och varför blev det så tyst efter henne?
Prinsessan Christina ger liv och färg åt sin farmor, en öppen och mångsidigt begåvad brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige.
Föreläsare Prinsessan Christina fru Magnuson och Carl Otto Werkelid, författare och kulturskribent
Värd Inga Ullén
 
 
Tid Tio tisdagar kl. 13.30–14.30: 8/3–10/5 

Lokal Biografen Rigoletto, Kungsgatan 16

Avgift 900 kr

Arrangemang nummer 221100
 

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2022-03-08
  • Slutdatum: 2022-05-10
  • Tid: 13:30 - 14:30
  • Plats: Biografen Rigoletto
  • Adress: Kungsgatan 16, 11135 Stockholm
  • Avgift: 900 kr
  • Arrangemangsnr: 221100
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0
Det går inte att boka detta arrangemang längre

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok