Coronapandemin

Senioruniversitetet och coronaviruset

Information om Senioruniversitetets åtgärder under den rådande coronapandemin


2020-06-15 kl. 18:00

Senioruniversitetets styrelse har beslutat att inte att ge ut någon tryckt katalog för höstterminen 2020. Detta p.g.a. den fortsatt osäkra situationen orsakad av coronapandemin. Vi planerar däremot att successivt informera om aktuella arrangemang via hemsidan samt via våra nyhetsbrev. Läs mer om detta HÄR.

Vid frågor, kontakta oss gärna på kansliet(at)senioruniversitetet.se.

Senioruniversitetets styrelse och volontärer önskar alla medlemmar i föreningen en trevlig sommar!


2020-04-20 kl. 12:00

I höst fullföljer vi arrangemangen som avbröts i mars och som lovat har vi i dag den 20 april återkommit med information om höstens program – du hittar mer om detta i dagens nyhetsbrev HÄR.

Det finns en hel del folkbildning, allmänbildning och kultur i alla dess former ute på nätet för alla att ta del av och nya initiativ dyker hela tiden upp. Vi tipsar om några av våra favoriter HÄR; sidan uppdateras fortlöpande.
Har du egna förslag och tips om vad vi kan uppdatera sidan med, mejla gärna redaktionen på redaktionen(at)senioruniversitetet.se.


2020-04-07 kl. 13:00

Vi satsar mot hösten!

Stockholm är ju hittills den mest drabbade regionen i Sverige och majoriteten av våra medlemmar är 70+ och ålagda särskilda restriktioner av myndigheterna för att vi ska ta oss genom krisen så välbehållna som möjligt. Det innebär att det är ganska osannolikt att något enda av våra arrangemang kan fullföljas under våren.

Vi arbetar därför för fullt med att förskjuta vårens arrangemang till hösten, så att välplanerade föreläsningsserier, universitetskurser, studiecirklar och vandringar ska kunna genomföras. Som vi skrivit i våra tidigare nyhetsbrev återkommer vi senast den 20 april med närmare besked. Vad gäller det fåtal arrangemang som vi redan nu ser måste utgå, kommer alla anmälda att få besked.

Årsmötet som skulle ägt rum den 28 mars ligger också på is. Vi hoppas kunna genomföra det på något sätt, kanske på distans, före halvårsskiftet. Handlingarna med årsredovisning och verksamhetsberättelse finns HÄR – du som är intresserad kan se hur det gick för föreningen under 2019 och glädja sig åt hur positivt allt var då.

Vi får en del förslag från medlemmarna om distansundervisning och vi experimenterar lite med det från våra olika karantäner. Som ni förstår är det svårt att lägga om en verksamhet mitt under brinnande kris när varken vi volontärer eller en hel del av våra föreläsare kan planera för helt nya former. Helt klart är att vi kan inspireras av isoleringen att testa nya metoder som komplement till våra traditionella. Det är dock osannolikt att vi blir ett ”Distanssenioruniversitet” eftersom en stor del av glädjen i vår verksamhet består i att träffas och inspireras och lära oss tillsammans.

De allra flesta av er har vi mailadress till. Till det fåtal som inte uppgivit någon mail har vi ringt för att alla ska veta hur vi går vidare i coronatider.

Det går alltid bra att skriva till kansliet(at)senioruniversitetet.se om du har frågor.


2020-03-27 kl. 14:30

Vårdagjämningen är passerad och påsken väntar runt hörnet. Men ännu får vi ge oss till tåls innan vi vet mer om när vårens inställda arrangemang kan bli av.

För en vecka sedan utlovade vi närmare besked den 20 april och det datumet kvarstår. Under tiden fortsätter vi, precis som alla andra, att följa utvecklingen och jobbar för att hitta ersättningstillfällen för de inställda arrangemangen.

Vi är en ideell organisation med minimal administration. Den fungerar väl i vanliga fall, tack vare våra 80 volontärer som jobbar med administration och programplanering, men problem uppstår oundvikligen när en säsong med 10 000 bokningar och 200 arrangemang avbryts mitt i. Vi hoppas på din förståelse för att det kan bli en hel del kompromisser framöver.

Fortsätt följa informationen på vår hemsida och i våra nyhetsbrev. Om du har frågor som inte kan vänta ber vi dig i första hand skicka e-post till kansliet(at)senioruniversitetet.se. Vi publicerar löpande nyheter på hemsidan och återkommer med fler nyhetsbrev.

Medan vi alla väntar finns det en hel del folkbildning, allmänbildning och kultur i alla dess former redan ute på nätet för alla ta att ta del av och nya initiativ dyker hela tiden upp. Vi tipsar om några av våra favoriter HÄR; sidan uppdateras fortlöpande.
Har du egna förslag och tips om vad vi kan uppdatera sidan med, mejla redaktionen på redaktionen(at)senioruniversitetet.se.


2020-03-16 kl. 15:30

Som vi meddelade i går är alla Senioruniversitetets arrangemang (studiecirklar, föreläsningsserier, universitetskurser, konstvisningar, exkursioner etc) inställda tillsvidare.

Vi arbetar nu med följdverkningarna av det beslutet. Vi tolkar myndigheternas signaler som att restriktioner kommer att fortsätta under en längre tid. Det är osannolikt att vi kan genomföra alla program i vår. Eventuellt får vissa vänta till höstterminen.

Vi har därför satt datumet 20 april som tidsfrist för att ge besked till alla er medlemmar som är inbokade på arrangemang.

Vi vill be dig som är inbokad på ett inställt arrangemang om lite rådrum. Den 20 april återkommer vi med närmare besked om resten av vårens verksamhet. Vi vet inte när studiecirklar, universitetskurser och annat kan återupptas. Inte heller när de föreläsningsserier som skulle startats de närmsta veckorna kan börja.

Så du som är anmäld till Beethoven 250 år, Älskade och hatade svenska landmärken, Din dammsugare ser dig, Biologisk mångfald eller något annat spännande kommer att höra av oss. Vi måste bara få lägga vårt pussel med föreläsare, lokaler och annat.

Alla volontärer som ordnar program och administration på Senioruniversitetet har samma corona-situation som övriga medlemmar. Därför ber vi om er förståelse för att många frågor inte kan besvaras just nu.

Fortsätt följa informationen här på vår hemsida. Vi kommer också att fortsätta med våra nyhetsbrev via e-post. Om du har frågor som inte kan vänta ber vi dig i första hand skicka e-post till kansliet(at)senioruniversitetet.se.

Eva Elfgren
Administrativ chef
Senioruniversitetets kansli


2020-03-15 kl. 19:30

Senioruniversitetet ställer in alla arrangemang från den 16 mars.

Eftersom alla vi som är medlemmar i Senioruniversitetet är äldre och därmed ingår i det som folkhälsomyndigheten har definierat som en riskgrupp för corona har styrelsen i dag, söndagen den 15 mars, fattat beslutet att ställa in alla våra arrangemang med start måndag den 16 mars. Beslutet gäller tills vidare.
Vi kommer att gå ut med särskilda meddelanden till alla som är anmälda på olika serier och kurser.

Det är ett drastiskt beslut som vi beklagar men det är det enda rätta när vi beaktar folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smittspridningen.
I myndighetens riskanalys anges tydligt att vid längre sammankomster inomhus med äldre deltagare som kommer i nära kontakt med varandra bör arrangören överväga att ställa in eller skjuta upp arrangemanget. Se länken: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

Vi är som ni vet en ideell förening som bygger på volontärer och har begränsad administrativ kapacitet. Vi vet lika litet som någon annan hur långvarigt detta tvärstopp kan bli. Det kommer att ta litet tid för oss att reda ut hur vi ska hantera alla de inställda arrangemangen som medlemmar är inbokade på. Vi ber om överseende med detta men försäkrar att vi kommer att kontakta er alla när bilden klarnar.

Ta hand om er och varandra

Cecilia Bäcklander
Styrelsens ordförande

Ytterligare information kommer att publiceras löpande på hemsidan. Om du har frågor om detta är du välkommen att kontakta kansliet via e-post kansliet(at)senioruniversitetet.se.


2020-03-12 kl. 12:30

Senioruniversitetet tar spridningen av coronaviruset på stort allvar. Vi följer fortlöpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss uppdaterade.
Vi uppmanar våra medlemmar att ta del av regeringens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer och följa de rekommendationer som ges.

• Tisdagsföreläsningarna (arrangemang nr 201100 och 201110) ställs in tills vidare, från och med den 17 mars.

• Årsmötet den 28 mars skjuts upp till senare tillfälle.

• Vår övriga verksamhet fortsätter som vanligt, såväl studiecirklar, universitetskurser som föreläsningsserier och andra arrangemang.

Om läget förändras tar vi ny ställning. Alla våra studiecirkelledare, kursledare, föreläsare, volontärer och övrig personal som varit i riskområden eller exponerats för smitta eller känner symtom ska kontakta 1177 Vårdguiden.
Vi uppmanar alla våra medlemmar att iaktta försiktighet, visa hänsyn och omtanke om sina medmänniskor. Stanna hemma om du är sjuk.
Ytterligare information kommer att publiceras löpande på hemsidan.
Om du har frågor om detta är du välkommen att kontakta vårt kansli på vardagar kl. 9–12 på tel. 08-789 41 28 eller via e-post kansliet(at)senioruniversitetet.se.


2020-03-12 kl. 08:30

Senioruniversitetet har ett extrainsatt styrelsemöte idag kl. 09:30 där vi tar beslut med anledning av de nya direktiven från regering och myndigheter.
Vi återkommer med mera information under dagen på denna plats.


2020-03-10 kl. 10:00

Senioruniversitetet tar spridningen av coronaviruset på allvar. Vi följer fortlöpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss uppdaterade.
Tillsvidare fortsätter vi vår verksamhet som vanligt, såväl studiecirklar som föreläsningsserier och andra arrangemang. Om läget förändras tar vi ny ställning.
Vi uppmanar våra medlemmar att läsa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och följa rekommendationerna som ges.
Vi tar ansvar för att våra studiecirkelledare och annan personal inte tjänstgör om de varit i riskområdena.
Den generella riktlinjen – att den som misstänker sig ha exponerats för coronavirus eller känner av symptom ska kontakta 1177 Vårdguiden – gäller för alla som deltar i Senioruniversitetets verksamhet, såväl deltagare som volontärer, föreläsare, studiecirkelledare och anställd personal.
Om du har frågor om detta är du välkommen att kontakta vår administrativa chef Eva Elfgren.


Sidan uppdateras löpande.

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok