Historik
Hur allt började och hur vi har utvecklat vår verksamhet
Den 16 januari 1991 bildades Föreningen Stockholms pensionärsuniversitet på initiativ av Folkuniversitetet / Kursverksamheten vid Stockholms universitet. Föreningen samverkar sedan starten med Folkuniversitetet, vilket regleras av ett samarbetsavtal. Den 1 juli 2000 ändrades namnet till Föreningen Senioruniversitetet i Stockholm (SUS).
Föreningens verksamhet har under åren bedrivits på en rad olika platser i Stockholms innerstan; även kansliet har haft olika adresser. Under en tid flyttade verksamheten till Eriksbergsgatan där vi delade undervisningslokaler med SF Vuxenskolan. Under sommaren 2012 flyttade vi till våra egna lokaler på Hagagatan där vi från början disponerade över fem klassrum, och sedan sommaren 2017 – över sammanlagt nio klassrum på två plan, samt några rum för kansliets behov.
Kursverksamheten har från början huvudsakligen bestått av studiecirklar (bl.a. i språk, litteratur, historia och konsthistoria) och föreläsningsserier i diverse ämnen, samt “flaggskeppet” Tisdagsföreläsningar. Sedan hösten 2002 har programutbudet utökats med grundläggande universitetskurser omfattande 7,5–30 poäng, och sedan våren 2013 med Torsdagsföreläsningar – en ny föreläsningsserie som komplettering till Tisdagsföreläsningarna. Vårterminen 2016 lades dessa två stora föreläsningsserier på samma veckodag och blev därmed Tisdagsföreläsningar Förmiddagsserie och Tisdagsföreläsningar Eftermiddagsserie.
Antalet föreläsningsserier har vuxit och antalet ämnesområden har expanderat. Några exempel på de nyare kategorierna är politik och samhälle, historia/kulturhistoria, medicin och hälsa, språkvetenskap, arkitektur och naturvetenskap. Även antalet övriga arrangemang växer stadigt och nya former utvecklas, t.ex. temadagar med djupdykningar i olika ämnen, som har växt fram på senare år. Vandringar och exkursioner har blivit mycket populära delar i vårt utbud.
Coronavirusets utbrott har påverkat Senioruniversitetets verksamhet under åren 2020 och 2021. T.o.m. vårterminen 2021 gjordes majoriteten av de aktuella arrangemangen om till distansundervisning. Höstterminen 2021 bestod huvuddelen av utbudet återigen av arrangemang med fysiska träffar, medan ett fåtal arrangemang kunde följas på distans. Du kan läsa mer HÄR om Senioruniversitetets åtgärder under den rådande coronapandemin.
.
← Tillbaka till Om Senioruniversitetet
Sidan uppdaterad senast den 2022-01-06 kl. 13:00