Historik

Historik

Hur allt började och hur vi har utvecklat vår verksamhet


1991 bildades Föreningen Stockholms Pensionärsuniversitet på initiativ av Folkuniversitetet / Kursverksamheten vid Stockholms universitet. Den 1 juli 2000 ändrades namnet till Föreningen Senioruniversitetet i Stockholm. Föreningen samverkar sedan starten med Folkuniversitetet, vilket regleras av ett samarbetsavtal.

Verksamheten har från början huvudsakligen bestått av studiecirklar (bl.a. språk, litteratur, historia och konsthistoria) och föreläsningsserier såsom Tisdagsföreläsningar. Sedan hösten 2002 har programutbudet utökats med grundläggande universitetskurser omfattande 7,5–30 poäng, och sedan våren 2013 med Torsdagsföreläsningar – en ny föreläsningsserie som komplettering till Tisdagsföreläsningarna. Vårterminen 2016 lades dessa två stora föreläsningsserier på samma veckodag och blev därmed Tisdagsföreläsningar Förmiddagsserie och Tisdagsföreläsningar Eftermiddagsserie.

Antalet föreläsningsserier växer och antalet ämnesområden expanderar. Några exempel på kategorier är politik och samhälle, konst, litteratur, naturvetenskap, mångvetenskap och arkitektur. Även antalet arrangemang växer och nya former utvecklas. Vandringar och exkursioner är populära delar i vårt utbud. Seminarier/temadagar med djupdykningar i olika ämnen har växt fram på senare år. Höstterminen 2019 planeras för seminarier om bl.a. klimat, teater och politik.

 

← Tillbaka till Om Senioruniversitetet


Sidan uppdaterad senast den 2019-06-12 kl. 13:00

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok