Tillbaka

Vad skiljer och förenar judar, kristna och muslimer?

Vad skiljer och förenar judar, kristna och muslimer?

Judar, kristna och muslimer brukar kallas Abrahams barn, eftersom de alla räknar Abraham som stamfader och förebild. De vänder sig till samma Gud, som enligt religionernas bekännare har skapat världen och gett människorna livet som gåva, en gåva som skall förvaltas enligt givarens vilja. De grundläggande etiska idealen är gemensamma: ansvar för livet, skapelsen och medmänniskorna. Alla räknar också med att Gud har sänt profeter och budbärare för att förkunna livets värde och ansvar.

 

8/11 Judendomens uppkomst

Israels folks historia, Abraham, Mose och profeterna. Israels folk skapade en litteratur som bevarats i Bibeln. Den ger en inblick i deras tro på folkets uppgift som Guds profetfolk. Under tiden före vår tideräknings början växte tron på Messias fram. Hoten om förskingring gjorde att gemenskapen blev viktig. Manlig omskärelse, sabbatsfirande och matregler fick en viktig funktion.

 

15/11 Judendomens lära och utveckling

Det judiska folkets öden har växlat starkt, men religionen har hållit folket samman. År 1492 tvingades de lämna Spanien och en rik tid av gemenskap. Olika riktningar uppstod när förtrycket i Europa minskade. Förintelsen och staten Israel har haft stor betydelse.

 

22/11 Kristendomens uppkomst

Kristendomen uppstod som en följd av Jesus förkunnelse och livsöde. Förkunnelsen om Jesus som Messias blev det romerska rikets religion. Samtidigt formades den kristna läran om treenigheten och Jesus som gudomlig.

 

29/11 Kristendomens lära och utveckling

Kristendomen blev en världsreligion genom missionärer som nådde länder i hela Europa och Nya världen. Kyrkan var från början delad i en västlig och en östlig del. Den västliga splittrades genomreformationen.Den östliga består av nationalkyrkor; störst är den ryska.

 

6/12 Islams uppkomst

Islam uppstod genom Muhammeds förkunnelse under början av 600-talet. Enligt muslimernas tro mötte han ängeln Gabriel, som dikterade Koranen. Förkunnelsen skapade gemenskap mellan stammarna på Arabiska halvön och spreds genom deras erövringar till omgivande länder.

 

13/12 Islams lära och utveckling

Det grundläggande är tron på en Gud, som sänt profeter till världen för att vägleda människorna till ett bättre liv. Det viktigaste i detta livsideal är människans ansvar för sig och skapelsen. Detaljbud stärker gemenskapen. Politik har i modern tid skapat konflikter.

 

Obs! Serien gavs även våren 2017.

 

Föreläsare Christer Hedin, docent och universitetslektor i religionshistoria, Stockholms universitet

 Programansvarig Anita Kruckenberg

Tid Sex onsdagar kl. 9.30–11.15: 8/11–13/12

Lokal Z-salen, ABF-huset, Sveavägen 41

Avgift 550 kr

Arrangemang nummer 170

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-11-08
  • Slutdatum: 2017-12-13
  • Tid: 09:30 - 11:15
  • Plats: ABF-huset
  • Address: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 550 kr
  • Arrangemangsnr: 170
  • Platser kvar: Ja

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok