Tillbaka

Språklig brytning – personlighetsmarkör eller kommunikationshinder?

Språklig brytning – personlighetsmarkör eller kommunikationshinder?

Att bryta kan ses som något som markerar individens personlighet. En tydlig brytning kan också medföra olika slags problem i kommunikationen. Syftet med serien är att öka förståelsen av vad brytning består av och vad brytning innebär i kontakt mellan olika grupper av talare. Som exempel: Hur ser en ”främmande” brytning på svenska ut? Hur ser svenskars brytning – t.ex. på engelska eller spanska – ut? Vilka drag överför vi själva till främmande språk? Vad i en främmande brytning kan vara störande, respektive inte störande, för förståelsen? Vilka sociala implikationer medför olika sorters brytning? Hur förhåller sig utländska brytningar till dialektala varianter? Vad förutom uttalet kan ge mottagaren ett intryck av brytning? Grammatik, ordförråd, diskursstruktur, kroppsspråk?

 

18/9 Sådant modersmål, sådan brytning

Utländsk brytning handlar oftast om att överföra ljudmönster från modersmålet till ett annat språk. Därför får olika brytningar typiska särmärken som gör dem lätta att känna igen. Vi ska lyssna på och försöka förklara några brytningar, bland andra de engelsk-svenska och svensk-engelska.

Föreläsare Olle Engstrand, professor em i fonetik, Stockholms universitet

 

25/9 Hur uppfattas förortssvenska av samhällets ”grindvakter”?

Nyare former av språklig variation väcker ofta starka reaktioner. Vilka uppfattningar har s.k. grindvakter (rekryterare, arbetsförmedlare osv.) om olika sorters ”svenska med något utländskt”? Hör de skillnad mellan olika typer av variation? Och hur bedömer de språket – och dess talare?

Föreläsare Ellen Bijvoet, lektor i svenska som andraspråk, Uppsala universitet

 

2/10 Främmande brytning – inte bara en fråga om uttal

Främmande brytning associeras främst med avvikande uttal: dels språkljud, dels rytm och språkmelodi. Språkens ”artikulationsbaser” (grundinställningar för talapparaten) spelar också roll för uppfattningen av främmande brytning. Men annorlunda uttal bör ses ihop med andra normavvikelser i ordval, grammatik, diskursstruktur och kroppsspråk.

Föreläsare Lars Fant, professor em i romanska språk, Stockholms universitet

 

9/10 Rätt intonation på fel språk

Utifrån exempel på tal av svenska som andraspråk samt av centralsvenska som andradialekt, tas intonationsavvikelser upp. I det första fallet handlar det om avvikelser ifrån grundläggande drag i centralsvenskans intonation. I det andra fallet är det fråga om talare av skånsk härkomst som gått över till att tala centralsvensk varietet.

Föreläsare Tomas Riad, professor i nordiska språk, Stockholms universitet

 

16/10 Spanska med svensk intonation

Språkundervisning handlar vanligtvis om ordförråd och grammatik. Mindre ofta uppmärksammas språkets melodi och rytm, trots dessas avgörande betydelse för hur vi uppfattar talarens avsikt. När svenska talare av spanska som främmande språk överför svenska tonala mönster kan på så sätt missförstånd lätt uppstå.

Föreläsare Berit Aronsson, lektor i spanska, Umeå universitet

 

23/10 Brytning hos tidiga och sena andraspråksinlärare

Tidiga andraspråksinlärare kommer oftast att så småningom tala som en modersmålstalare, medan de som börjat inlärningen i vuxenålder oftast får någon grad av brytning. Undantag förekommer dock i ”båda riktningarna”. Vad betyder undantagen för vår kunskap om ålderseffekter, hjärnans mognad och en kritisk period för språkinlärning?

Föreläsare Niclas Abrahamsson, professor i svenska som andraspråk, Stockholms universitet

 

Programansvariga Lars Fant, Anita Kruckenberg

Tid Sex måndagar kl. 9.30–11.15: 18/9–23/10

Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41

Avgift 550 kr

Arrangemang nummer 620

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-09-18
  • Slutdatum: 2017-10-23
  • Tid: 09:30 - 11:15
  • Plats: ABF-huset
  • Address: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 550 kr
  • Arrangemangsnr: 620
  • Platser kvar: Ja

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok