Tillbaka

Nobelpristagare inspireras av musik, litteratur och konst

Nobelpristagare inspireras av musik, litteratur och konst

Ett stort antal Nobelpristagare i de naturvetenskapliga disciplinerna är även intresserade av eller verksamma inom olika konstnärliga områden. Ett exempel är kemipristagaren Roald Hoffmann som skrev dikter och dramatik. Fysikpristagaren Lawrence Bragg var en mycket duktig tecknare och medicinpristagaren Hugo Theorell var en framstående violinist. Fysikpristagaren Richard Feynman spelade bongotrummor och blev en legend för studenterna och fysikpristagaren Theodor (The) Svedberg skapade vackra textilmönster.

Vi kommer att belysa Nobelpristagarnas livsverk och personliga historia. Hur ser sambanden mellan forskningen och det kulturella intresset/verksamheten ut, såväl på det personliga planet som ur ett teoretiskt perspektiv. Vilken roll spelar den konstnärliga begåvningen för forskningen?

 

4/10 Möten med Nobelpristagare

Några historier om naturvetenskapliga pristagare som föreläsaren har mött, i levande livet eller som studieobjekt. Ett urval som han förknippar med intresse för musik, litteratur och konst. Självskriven i sammanhanget är naturligtvis fiolspelaren Albert Einstein.

Föreläsare Anders Bárány, professor em, Stockholms universitet, f.d. vice museichef, Nobelmuseet

 

11/10 Hugo Theorell och musiken

Föreläsningen handlar om hur Hugo Theorells musicerande påverkade hans privata liv och arbete.

Föreläsare Töres Theorell, professor em i psykosocial medicin vid Karolinska institutet, vetenskaplig rådgivare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet

 

18/10 Svenska Nobelpristagare i fysik och kemi – deras liv och kulturliv

Mellan naturvetenskaplig och humanistisk kunskap går en vattendelare i svenskt bildningsideal. Men är det i själva verket så att de befrämjar varandra, att talang och intresse inom det ena området också bidrar till det andra? Här får svenska Nobelpristagare i fysik och kemi stå som exempel.

Föreläsare Susanne Holmlund, kulturredaktör vid Sundsvalls Tidning, vetenskapsjournalist och författare till boken De svenska Nobelpristagarna i fysik och kemi: åtta porträtt

 

25/10 Bland skönandar, lirare och arrangörer med nobelpris

Fysikernas inställning och relation till musik och bildkonst och deras användning av konsterna illustreras med några exempel, däribland bongotrumspelaren Richard Feynman.

Föreläsare Bengt Gustafsson, professor em, institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet

 

1/11 Det molekylärbiologiska laboratoriet i Cambridge

Historien om laboratoriet kan ge svar på en av de frågor som föreläsningsserien ställt: Kan ett kulturellt intresse verkligen vara till nytta för forskningen? Laboratoriet anställde formgivare som samarbetade med forskarna, en verksamhet som beskrevs i Nobelmuseets utställning Design4Science 2008.

Föreläsare Anders Bárány

 

Programansvarig Helga Messel

Tid Fem onsdagar kl. 10.30–12.15: 4/10–1/11

Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41

Avgift 500 kr

Arrangemang nummer 630

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-10-04
  • Slutdatum: 2017-11-01
  • Tid: 10:30 - 12:15
  • Plats: ABF-huset
  • Address: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 500 kr
  • Arrangemangsnr: 630
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0
Det går inte att boka detta arrangemang längre

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok