Tillbaka

Motståndets litteratur och teater – i Tyskland och Sverige

Motståndets litteratur och teater – i Tyskland och Sverige

Det fanns många modiga och framstående författare och dramatiker under 20- och 30-talet. Vi tänker på välkända namn som Stefan Zweig, Klaus Mann, på dramatiker som Bertolt Brecht, Ödön von Horvath och i Sverige mindre kända profiler som Carl von Ossietzky, Kurt Tucholsky och Erich Kästner, vilka intog ett synnerligen kritiskt förhållningssätt till den politiska utvecklingen. Revyscenen häcklade makten. Liknande inslag fanns i det svenska kulturlivet. I Tyskland betalade många av dessa konstnärer ett mycket högt pris för sin frispråkighet. Serien belyser deras livshistorier och även hur fanatism och hotfulla situationer kan bemötas i vår samtid.

 

8/11 Tysk teater mot nazism – arbetare, judar och kabaretister

Arbetarrörelsen och teater, inklusive Erwin Piscator, Bertolt Brecht, Volksbühne, judisk teater i Berlin, underhållning och kabaré/satir.

Föreläsare Willmar Sauter, professor em, institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet

 

15/11 Med penna och skrivmaskin mot hakkorsmärkta väderkvarnars övermakt

Om tyskspråkiga författares och journalisters försök att före 1933/1938 stoppa det som inte gick att stoppa, samt om en minoritets litteratur som fortfarande hyllas och en majoritets litteratur man nu har glömt.

Föreläsare Helmut Müssener, professor em i tyska, Stockholms universitet, numera verksam som seniorforskare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet

 

22/11 Svensk teater från expressionism till antinazism

1920-talet präglades länge av första världskrigets erfarenheter, men hur förhöll sig svensk teater på 30-talet till den annalkande europeiska katastrofen som Hitlertyskland förberedde?

Föreläsare Willmar Sauter

 

29/11 Hur kan vi bemöta extremismen i vår vardag?

Med nedslag i Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker berör vi vägar till samförstånd trots olikheter, lika relevant i Sverige som i författarens Israel/Palestina.

Föreläsare Irupé Pozo Graviz, projektledare och föreläsare vid Teskedsorden

 

6/12 Orostider och psykologi

Optimismen efter terrorbalansens upplösning har i dag förbytts i upplevda hot mot den liberala demokratin  ch oroande paralleller med mellankrigstidens Europa infinner sig. Här läggs ett psykologiskt perspektiv på denna situation.

Föreläsare Jan Forslin, fil.dr i psykologi, professor em, institutionen för industriell ekonomi och organisation, Kungliga Tekniska högskolan / samtal Helga Messel, beteendevetare

 

Programansvarig Helga Messel

Tid Fem onsdagar kl. 10.30–12.15: 8/11–6/12

Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41

Avgift 500 kr

Arrangemang nummer 150

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-11-08
  • Slutdatum: 2017-12-06
  • Tid: 10:30 - 12:15
  • Plats: ABF-huset
  • Address: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 500 kr
  • Arrangemangsnr: 150
  • Platser kvar: Ja

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok