Tillbaka

Konstutställningar i höst – Internationella storheter (310)

Konstutställningar i höst – Internationella storheter (310)

Finland fyller i år 100 år och det märks också i konstvärlden. Nationalmuseum Design på Kulturhuset visar en stor privat samling av finsk design och konsthantverk och Millesgården presenterar en utställning med fyra finska kvinnliga konstnärer – alla mycket framstående. Verk av amerikanskan Louise Nevelson visas på Moderna museet och fransk kubism flyttar in på Prins Eugens Waldemarsudde, men också svenskt, Helga Henschen på Thielska galleriet. Mer information finns på museernas hemsidor.

Max 28 personer per grupp.

Reservation för eventuella ändringar som i så fall publiceras på Senioruniversitetets hemsida

Obs! Av administrativa skäl är det inte tillåtet att boka flera tider (arrangemang nr 250–320). Du riskerar i så fall att förlora din plats.

 

1. Nationalmuseum Design på Kulturhuset: Finsk form i 100 år

Rafaela och Kaj Forsblom samlade finska designföremål och konsthantverk i många år. Nu visas delar av deras unika samling, bl.a. glas, möbler och keramik i Kulturhuset, plan 4. Här finns verk av Alvar och Aino Aalto, Kaj Franck och Maija Isola m.fl.

Föreläsare Helén Hallgren Archer, intendent/Göran Ståhle, fil.mag.

 

2. Moderna museet: Aldrig tidigare i Sverige

Louise Nevelson, en internationellt mycket uppmärksammad konstnär, hade ryska rötter men kom tidigt till USA. Hon avled 1988 och är mest känd för sina arbeten i trä. Nu kan vi se hennes konst för första gången i Sverige, bl.a. skulpturer och träreliefer. Samtidigt visas också nutida svenskt fotografi.

Föreläsare Göran Ståhle/Staffan Redin, konstnär

 

3. Thielska Galleriet: Barnbarnets konst på plats

Helga Henschen skulle i år ha fyllt 100 år. Denna mångsidiga konstnär var barnbarn till Ernest Thiel och nu finns verk av henne i det gamla palatset. Vi får bl.a. se målningar, skulpturer, affischer och exempel på hennes satiriska teckningar.

Föreläsare Cecilia Gottfridsson, fil.kand./Göran Ståhle

 

4. Millesgården: Fyra finskor

De har alla haft avgörande roller för den finska modernismens konsthistoria: Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff och Elga Sesemann. Här presenteras dessa begåvade konstnärer i en stor utställning producerad av Ateneum i Helsingfors.

Föreläsare Karin Olsson, fil.kand./Cecilia Gottfridsson

 

5. Prins Eugens Waldemarsudde: Fransk kubism och svensk textil

Fransmannen André Lhote anslöt sig på tidigt 1900-tal till den kubistiska rörelsen och startade på 20-talet en konstskola där många svenskar var elever, bl.a. Olle Baertling, Hugo Zuhr och Bengt Lindström. Vi ser också verk av textilkonstnär Annika Ekdahl som vunnit stor uppskattning för sina stora vackra gobelänger.

Föreläsare Göran Ståhle/Staffan Redin

 

Konstnärlig ledare Helén Hallgren Archer

Programansvarig Elisabet Tjernlund

Avgift 850 kr. Fri entré National Museum Design på Kulturhuset, plan 4, i övriga museer tillkommer entréavgift

Tid Fem fredagar kl. 11:15–12:45: 13/10–17/11, ej 3/11

Arrangemang nummer 310

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-10-13
  • Slutdatum: 2017-11-17
  • Tid: 11:15 - 12:45
  • Plats:
  • Address: Hagagatan 1, 11348 Stockholm
  • Avgift: 850 kr
  • Arrangemangsnr: 310
  • Platser kvar: Nej
Fullbokat

Karta

Finns ingen karta tillgängligt.

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok