Tillbaka

Ekonomisk historia: Tusen och en ekonomier

Ekonomisk historia: Tusen och en ekonomier

Ekonomisk historia: Tusen och en ekonomier – världens ekonomiska historia från jakt och jordbruk till industrialiseringens början

Grundkurs: 30 poäng. Moment 1:4.

Momentet motsvarar 7,5 högskolepoäng.

 

Ekonomisk historia är ämnet där dagens frågor om arbetskrisen, de svältande i överflödssamhället och teknikutvecklingens närmast lagbundna fortskridande mot allt mäktigare maskiner i människornas tjänst ges sina historiska paralleller och förklaringar. Här ges ett långsiktigt perspektiv på hur människan har försörjt sig och hur resurser har fördelats mellan individer och regioner.

Kursens två första terminer ger en övergripande kronologisk kunskap från människans urtid till nutid. Termin tre ägnas åt det ekonomiska tänkandets historia. Termin fyra ger en fördjupning inom olika ekonomisk-historiska forskningstraditioner.

Tusen och en ekonomier, den första delkursen, ägnas tiden från människans ursprung i Afrika till tiden just innan det industriella genombrottet. Människan är ett anpassningsbart djur och har funnit på sätt att leva i de mest varierade miljöer. Vi undersöker hur samhällen uppstått och blomstrat i tusentals år, från jordbruk i öknen till valjakt i Arktis, i små familjegrupper eller i massor om miljoner.

 

Litteratur Söderberg, Johan, Vår världs ekonomiska historia. Den förindustriella tiden, 2007; Braudel, Ferdinand, Kapitalismens dynamik, 2001; Magnusson, Lars, Sveriges ekonomiska historia, 2014; Mc Neill, J.R. & Mc Neill, William H, The Human Web, 2003; Graeber, David, Skuld: de femtusen första åren, 2012.

Kursledare Daniel Berg, fil. dr, Stockholms universitet, daniel.berg@ekohist.su.se

Tid Åtta onsdagar kl. 10.00–12.30: 25/10–13/12

Lokal Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41

Avgift 975 kr

Arrangemang nummer 800

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2017-10-25
  • Slutdatum: 2017-12-13
  • Tid: 10:00 - 12:30
  • Plats: ABF-huset
  • Address: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 975 kr
  • Arrangemangsnr: 800
  • Platser kvar: Ja

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok