Innehåll


15/2 Varför smakar det bra – eller illa?

Det är inte bara smak, utan ett komplext samspel mellan olika sinnesintryck och kognitiva processer som skapar den oemotståndliga upplevelsen av god mat. Vad händer i hjärnan när vi lär oss att älska nya favoriträtter och hur kan vi använda kunskaperna om matperception för att klara framtidens matomställningar?

Föreläsare Janina Seubert, docent i psykologi/senior researcher, Karolinska institutet

 

22/2 Vår vackra intelligens!

Intelligens, en smedja av neurala nätverk som formar vår väg mot en ljusare och mer nyfiken morgondag. Vi ser på intelligensens biologi, evolution, genetik, kreativitet, nyfikenhet och om vi kan träna oss till förbättrad intelligens.

Föreläsare Bo Melin, professor i psykologi, Karolinska institutet

 

29/2 Hur lång tid ska man sova? Och hur bra?

Finn det en optimal sömnlängd vad gäller hälsa och överlevnad? Varierar den med ålder och kön – sover verkligen äldre och kvinnor sämre and andra? Är de tröttare? Kan man verkligen lita på rapporter om störd sömn?

Föreläsare Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi, Karolinska institutet

 

7/3 Varför gör det ont?

Smärta har en avgörande roll för vår överlevnad, men vad innebär långvarig smärta och vad har den för syfte? Är man olika smärtkänslig och finns det skillnader beroende på kön och ålder? Hur kan man behandla långvarig smärta och kan man se några förändringar i hjärnan?

Föreläsare Rikard Wicksell, professor i klinisk hälsopsykologi, Karolinska institutet 

 

14/3 Ätstörningar – genetik, hjärna och kropp

Varför uppkommer ätstörningar? Hur stor betydelse har genetisk sårbarhet? Vad händer i hjärnan när sårbarhetsgener aktiveras? Hur reagerar kroppen och varför blir man fast i en ätstörning trots alla negativa konsekvenser? Hur kan vi förebygga och behandla ätstörningar?

Föreläsare Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi, Karolinska institutet

  

Programansvarig Torbjörn Åkerstedt
 
  

Obs! Föreläsningsserien spelas in.

Välj detta arrangemang om du vill boka fysisk plats på biografen Sture, alternativt välj arrangemang nummer 241311 om du vill följa serien på distans.

Välj det som passar dig bäst – kostnaden är densamma oavsett vilken form du väljer.

Fakta


 • Arrangemangsnummer 241310
 • Tillfällen 15 feb 2024 | 12:30-14:15 22 feb 2024 | 12:30-14:15 29 feb 2024 | 12:30-14:15 07 mars 2024 | 12:30-14:15 14 mars 2024 | 12:30-14:15
 • Pris 630 kr
 • Antal platser 250
  Platser kvar Ja
 • Lokal Biograf Sture
  Rum Salong 1 (entréplan)
  Adress Birger Jarlsgatan 41A

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok