Från rymden är jorden nästan bara blå. Haven täcker 70 procent av planetens yta. Länge såg man dem som oändliga, osårbara. Oceanerna ägs av ingen. Världens länder har enats om att värna livet och den biologiska mångfalden i världshavet. Det finns 27 djuphavsgravar, tillsammans stora som Australien, svårtillgängliga havsmiljöer, till stor del okända. Hur lärde vi oss att navigera och hur vet vi hur djupt havet är? Kan ny teknik ta vara på havets krafter utan att förstöra dess värden?
6/11 Maringeologi – hur kan havet beskrivas?
Om kartläggning av havsbottnar. Akustiska metoder och mätning av djup, så kallad batymetri. Hur uppstår havsvulkaner? Har istidernas isar lämnat spår? Vi följer forskningsresor med isbrytaren Oden.
Föreläsare Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, Stockholms universitet
13/11 En lodande människa
Segla för att upptäcka världen. Bygga sin båt, spara och gneta. Möta det okända, förundras över naturens rikedomar. Färdas ensam över oceanen och utsätta sig för fara. Nå Antarktis, drömmarnas mål.
Föreläsare Milo Dahlmann, långfärdsseglare, författare och sjuksköterska
20/11 Livet i djuphavet
Djuphavet, utanför kontinentalsocklarna, 86 procent av jordens hav. På 1800-talet trodde man att djurliv saknades. Men det stämmer inte! Intresset ökar för att utvinna djuphavets resurser. Forskning ger ny viktig kunskap.
Föreläsare Thomas Dahlgren, professor i marinekologi, Göteborgs universitet samt docent, Norwegian Research Center, NORCE, Bergen
27/11 Den nödvändiga navigationen
Kunskap om strömmar, vågor och väder krävs för säkerheten till sjöss. Meteorologins historia och den tekniska utvecklingen har lärt oss att förstå det ofta dramatiska samspelet mellan hav och lufthav.
Föreläsare Anders Nylund, meteorolog
4/12 Energi från havet – vågkraft
Vilka olika sätt finns att ta vara på krafter i havet? Vad är teoretiskt möjligt, var befinner sig utvecklingen idag och hur ser framtiden ut? Om vågkraft kommer vi att få höra mycket mera.
Föreläsare Jens Engström, docent i teknisk fysik, Ångströmslaboratoriet, Uppsala universitet
11/12 Musiken – havets spegel
Människans liv med havet. Försörjning och välstånd, möten mellan kulturer. Havet kan skilja oss åt och har skördat många liv. Musik som uttrycker skönhet, längtan och livsöden i relation till havet.
Föreläsare Johanna Broman Åkesson, fil.dr i musikvetenskap, Stockholms universitet
Programansvarig Ia Envall
Tid Sex måndagar kl. 12.30–14.15: 6/11–11/12På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok