Innehåll
15/2 Arbete för livet
Mot bakgrund av 1900-talets kvinnohistoria: Hur långt är ett aktivt arbetsliv? Vad betyder ansvar för andras välbefinnande och hälsa för den egna hälsan? Vad har makt med kvinnors hälsa att göra?
Föreläsare Annika Forssén, docent i allmänmedicin, Umeå universitet, författare
22/2 Fru Justitia i praktiken Antalet kvinnor ökar på juristlinjen, en majoritet av de biträdande juristerna på advokatbyråerna är kvinnor medan advokater och delägare fortsatt huvudsakligen är män.
Föreläsare Mia Edwall Insulander, advokat, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund
1/3 Kvinnor som politiska makthavare – exemplet Margaret Thatcher Storbritanniens första kvinnliga premiärminister väckte och väcker starka känslor. En medelklasskvinna från landsbygden ledde ett korståg som gav henne epitetet Järnladyn. Hon tvingades avgå 1990.
Föreläsare Gunnela Björk, docent i historia, Örebro universitet, författare
8/3 Jämställdhet – hur fungerar det på jobbet? Hur får vi jämställdhet att fungera på arbetsplatser? Kan jämställdhetsintegrering driva innovation och utveckling? Och vilken inverkan har Covid-19-pandemin haft på jämställdheten i Sverige och Europa?
Föreläsare Anne-Charlott Callerstig, forskare, Centrum för feministiska samhällsstudier (CFS), Örebro universitet, tidigare bl.a. expert i nationella Jämställdhetsutredningen
15/3 Feminism som byråkratiHur har svensk jämställdhetspolitik utvecklats? Är det politik eller har det utvecklats till projektbyråkrati? Ligger arbetet med svensk jämställdhet i konsulternas händer?
Föreläsare Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, Karlstads universitet
22/3 Framåt marsch – kvinnor i försvaretFör mer än 40 år sedan öppnades officersyrkena för kvinnor. Hur har kvinnor bemötts och varför har det ansetts viktigt att rekrytera fler kvinnor till den militära grundutbildningen?
Föreläsare Fia Sundevall, docent och forskare i ekonomisk historia, Stockholms universitet
Programansvarig Kerstin Bjellerup