Innehåll
31/3 Leva sitt liv. Jean-Luc Godard, Frankrike, 1962
Franska nya vågen-klassiker med Anna Karina i rollen som Nana, som lämnar man och barn med en dröm om att bli skådespelare men börjar livnära sig som prostituerad i Paris. Det briljanta fotot är signerat Raoul Coutard. Filmen inleds med en introducerande föreläsning.
14/4 Eraserhead. David Lynch, USA, 1977Som i en mörk dröm bor Henry Spencer i en bunker till hyreshus i ett slitet och klaustrofobiskt industriområde. Tillvaron är olidlig.
Eraserhead är David Lynchs första långfilm och det surrealistiska startskottet för en av filmhistoriens allra mest unika röster. Filmen inleds med en introducerande föreläsning.
21/4 Perfect Blue. Satoshi Kon, Japan, 1997Tonårsidolen och J-Popstjärnan Mima Kirigoe övertalas av sin manager att byta image och bli skådespelare. Fansen blir inte glada och hon blir utsatt för stalkers och en dubbelgångare. Filmen är Satoshi Kons första långfilm som regissör, en psykologisk thriller där utsökt animation bär ekon av Alfred Hitchcock och David Lynch.
28/4 Petra von Kants bittra tårar. Rainer Werner Fassbinder, Tyskland, 1972Petra von Kant är en framträdande modedesigner. Hennes första man omkom i en bilolycka. Nästa lämnade hon av avsky och lever nu i en sadomasochistisk relation med sin assistent. Filmen är en milstolpe inom europeisk film och regissören Rainer Werner Fassbinders stora genombrott som auteur och festivalfavorit.
5/5 Ett anständigt liv. Stefan Jarl, Sverige, 1979Ett decennium har gått och den uppsluppna känslan av frihet och glädje i
Dom kallar oss mods har försvunnit och ersatts av sorg och förtvivlan.
Ett anständigt liv är en skakande dokumentärfilm om Kenta och Stoffe, där vi får möta en verklighet i Stockholms undre värld som många valde att blunda för.
12/5 Röd hymn. Miklós Jancsó, Ungern, 19721800-talets slut, lantbruksarbetarna på de ungerska slätterna har fått nog. De bestämmer sig för att strejka och göra revolt mot markägarna, men möter motstånd. Ett passionsspel med en socialistisk prägel som belönade regissören Miklós Jancsó för bästa regi vid Cannes Filmfestival 1972.
Programansvariga Kenneth Abrahamsson och Ingemar Björklund