Tillbaka

221240 Läsupplevelser – om böcker som identitetsformare, uppfostrare och följeslagare genom livet

221240 Läsupplevelser – om böcker som identitetsformare, uppfostrare och följeslagare genom livet

Det finns böcker vi aldrig kan släppa. Eller som aldrig släpper oss. Medvetet eller omedvetet bär vi dem med oss genom livet. En del läser vi om, andra inte, men de stannar ändå kvar. Påverkar på olika sätt. Inspirerar eller avskräcker. En föreläsningsserie om böcker som eviga följeslagare och hur de påverkar sina läsare.


4/4 Jo March, Anne Shirley och Pella – hur blev de kvinnor?
Simone de Beauvoir skrev: ”Man föds inte till kvinna, man blir det.” Men hur går det till, eller snarare: hur gick det till? I litteraturhistorien finns otaliga oförglömliga flickor som växer till kvinnor, formas genom uppfostran, läsning och relationer. Vi följer några älskade gestalter i deras identitetsformering, och tittar även på hur rådgivningsböcker tyckte att kvinnoblivandet skulle gå till.
Föreläsare Anna Cavallin, fil.dr i litteraturvetenskap, Stockholms universitet
 
11/4 Att bli vuxen genom relationer till arbete, hästar, politik och män
Bland de starkaste relationerna i flickböcker är de som den växande flickan har till hästar – till en speciell individ, eller till hela den värld som stallmiljön utgör. Kvinnoblivande sker både i stallets hierarkier och i möjligheterna till arbete och yrkesliv som öppnat sig under historiens gång. Ibland möter den unga kvinnan motstånd när hennes beteende anses som icke-feminint (som Scarlett O’Hara), ibland stöter hennes politiska engagemang på patrull (som Martha Quest). Vi tittar närmare på oförglömliga gestalter och deras relationer till hästar, arbete och politik.
Föreläsare Anna Cavallin
 
25/4 Flickböcker – förminskade, förhånade, nedvärderade och älskade!
Innebär prefixen ”flick-” i bokvärlden per automatik något banalt, av låg kvalitet och till och med smakförsämrande? Föreläsaren tar utgångspunkt i flickböcker från olika tider, såväl klassiker som ”populärkulturella”. Mot denna bakgrund diskuteras flickböcker och flickboksgestalter (dygdemönster, yrhättor, sprakfålar …) liksom hur synen på flickan i sig och flickan som läsare har bidragit till att forma uppfattningen om flicklitteraturen. Här lyfts även motbilder till de tidigare dominerande uppfattningarna fram.
Föreläsare Eva Söderberg, fil.dr i litteraturvetenskap, Stockholms universitet, lektor i svenska med didaktisk inriktning vid Högskolan Dalarna.
 
2/5 Armod och elände – hur ska det gå?
Oceaner av tårar har gjutits på boksidor och i biobänkar över de föräldralösa små i Barnen från Frostmofjället av Laura Fitinghoff liksom över den föräldralösa Kulla-Gulla och de moderlösa torparbarn hon får ansvar för i Martha Sandwall-Bergströms Kulla-Gulla-svit. Med dessa böcker som utgångspunkt kommer fascinationen för barnhemsbarn, fattiga och föräldralösa och andra olyckliga i samhällets utkanter att diskuteras. Avslutningsvis berörs några nutida romaner med liknande teman som blivit internationella succéer, t.ex. Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Föreläsare Eva Söderberg
 
9/5 Barns och ungas läsning – bibliotekariens perspektiv 
Med start i hur bokbussen från Nybro för cirka 30 år sedan väckte hennes aldrig sinande läslust berättar barn- och ungdomsbibliotekarien Paula Högström om sina erfarenheter av barns och ungas läsning idag, igår och i förrgår. Kommer det fortfarande böcker som får evigt liv? Vad beror det på? Hur påverkas barns läsning av den digitala tekniken med mobiler, paddor och streamade teveprogram och serier?
Föreläsare Paula Högström, ungdomsbibliotekarie vid Lidingö stadsbibliotek, driver också bloggen Prickiga Paula och böckerna.
 
16/5 Bokläsning i framtiden
Vilka böcker kommer att påverka dagens och framtidens läsare? Kommer Anne på Grönkulla, Kulla-Gulla och Martha Quest att överleva i den digitaliserade läsningens tid? Dessutom: Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö? Avslutande samtal med de tre föreläsarna som också svarar på frågor från deltagarna.

 

Programansvarig Ulla Kindenberg

Tid Sex måndagar kl. 14.00–15.45: 4/4, 11/4, 25/4, 2/5–16/5

Lokal Hagagatan 1, 2 tr, rum Cambridge

Avgift 720 kr

Arrangemang nummer 221240
 

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2022-04-04
  • Slutdatum: 2022-05-16
  • Tid: 14:00 - 15:45
  • Plats: Senioruniversitetet
  • Adress: Hagagatan 1, 11348 Stockholm
  • Avgift: 720 kr
  • Arrangemangsnr: 221240
  • Platser kvar: Nej
  • Reserver: 0
Det går inte att boka detta arrangemang längre

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok