Tillbaka

212310 Populism – vad är det egentligen?

212310 Populism – vad är det egentligen?

Obs! Serien är delvis en repris från våren 2020.
I debatten talas ofta om populism. Ett knepigt begrepp, men möjligt att definiera. Alla dessa rörelser och partier som kallas populistiska – vad har de gemensamt? Efter den inledande frågan behandlas så kallade ”traditionella värden”, minnespolitik, populistiska partier och regional separatism i olika länder i och utanför EU. Såväl höger- som vänsterpopulism synas innan serien avslutas med frågan: Är populism enbart ett hot, eller finns det även något hoppingivande?
 
27/10 Populistiska rörelser – varför så dåligt rykte?
Skolan lär oss att demokrati är folkstyre. Att populismen vädjar till ”folket”, oberoende av klass – varför ses det som negativt? Föreläsningen behandlar demokrati av olika kvalitet, politiskt vi och domtänkande, och varför även icke-populistiska partier tar till populistiska strategier.
Föreläsare Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, Uppsala universitet
 
3/11 ”Traditionella värden” som politisk idé
Här försöker vi förstå varför många politiska rörelser världen över vurmar för så kallade traditionella värderingar. De säger sig värna familjen och är ofta negativa till homosexualitet, ”regnbågsfamiljer”, sexualundervisning, aborträtt och feminism. Hur hänger denna utveckling samman med populism?
Föreläsare Emil Edenborg, fil.dr i statsvetenskap, forskare vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet, Stockholm
 
10/11 Är regional separatism ett hot mot europeisk integration?
Föreläsningen behandlar frågan om hur partier och politiska rörelser som förespråkar självständighet för t.ex. Katalonien och Skottland ser på EU och europeisk integration, samt i vad mån de kan sägas vara populistiska. Vilka demokratiska värden står på spel? Vilken roll spelar EU:s institutioner?
Föreläsare Niklas Bremberg, docent och biträdande lektor i statsvetenskap, Stockholms universitet
 
17/11 Minnespolitik och populism
För varje nation är historiska minnen viktiga, men populistiska rörelser lyfter ofta fram vissa historiska minnen av politiska skäl. Den här föreläsningen handlar om minnespolitik, delade städer och kulturarv efter krig. Vi bjuds på aktuella exempel från hela världen.
Föreläsare Johanna Mannergren Selimovic, docent i freds- och konfliktforskning, Södertörns högskola och Utrikespolitiska institutet
 
24/11 Populism så in i Norden
Agrar populism, skatteprotest och extrem nationalism finns i bakgrunden. Idag är invandrings- och EU-kritik de populistiska partiernas kärnfrågor. Förändringar i det politiska landskapet gjorde att ett populistiskt parti i senaste valet blev andra eller tredje största parti i de nordiska länderna.
Föreläsare Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, Södertörns högskola
 
1/12 Populism: Hot eller hopp? Obs! Inställt p.g.a. sjukdom. Nytt datum: 26/1-2022, kl. 10:30–12:15.
Varför växer populismen i alla länder på alla kontinenter samtidigt? I essäboken Populistiska manifestet greppar Åsa Linderborg och Göran Greider populismens orsaker och konsekvenser: socialdemokratins kris, nyliberalismens fiasko och antirasismens naivitet.
Föreläsare Åsa Linderborg, fil.dr i historia och journalist, Aftonbladet

 
Programansvarig Lisa Öberg
 
Tid Fem onsdagar kl. 11.30–13.15: 27/10–24/11 samt onsdag 1/12 kl. 9.00–10.45 (Z-salen). Obs! Tid och lokal. | Ej 1/12, se ovan.

Lokal Katasalen (1/12: Z-salen), ABF-huset, Sveavägen 41
 
Avgift 600 kr
 
Arrangemang nummer
212310
 

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2021-10-27
  • Slutdatum: 2022-01-26
  • Tid: 11:30 - 13:15
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 600 kr
  • Arrangemangsnr: 212310
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok