Tillbaka

212180 Resenärer i litteraturen

212180 Resenärer i litteraturen

Obs! Detta är en repris på fyra av de föreläsningar som gavs hösten 2019. Tillkommer gör Arne Melbergs föreläsning om Litteratur till fots.
 
Där gräset är grönare – följ med på en resa över olika kontinenter med hjälp av forskningsresande, äventyrare, emigranter, författare och poeter!

25/10 Linnéaposteln Daniel Rolanders äventyrliga resa till Surinam
Döda eller levande, alla Linnés utsända blev nationalhjältar – utom Rolander, den kanske mest betydande av dem. Humor och vetenskap tillsammans kunde ha gjort hans sydamerikanska rapportbok till en bestseller, men så blev det inte. Boken är översatt i utdrag under titeln Ur regnskogens skugga.
Arne Jönssons föreläsning utgår. I stället kommer fotografen Helene Schmitz, som gjort fotografierna till den Augustprisnominerade boken Ur regnskogens skugga. Hon kommer att föreläsa om Linnélärjungen Daniel Rolanders resa till Surinam och hennes egen resa dit 250 år senare. Givetvis kommer Helene också visa sina underbart vackra bilder på Surinams flora och fauna.
Föreläsare
Arne Jönsson, professor emeritus i latin, Lunds universitet och översättare Helene Schmitz, fotograf

1/11 Edita Morris – världsberömd svensk fredsförfattare
Edita Morris (1902–1988) blev världsberömd för sin roman Hiroshimas blommor. Hon var ständigt på resande fot och skrev romaner, noveller och artiklar, oftast på engelska, om stora internationella frågor som Vietnamkriget, folkmordet i Indonesien, juntan i Grekland, fattigdomen i Latinamerika, miljöförstörelse och kärnvapen.
Föreläsare Monica Braw, författare och fil.dr i japansk historia. Hennes biografi Jorden är vårt hem. Edita Morris och hennes tid utkom 2018.

8/11 Litteratur till fots. Om tre vandrande författare Obs! Z-salen
Mot slutet av 1900-talet prövade tre författare sina egna, litteraturens och världens gränser: Ryszard Kapuściński, som reste och skrev, W.G. Sebald, som vandrade i historien och litteraturen, Nicolas Bouvier, som sökte sig till världens gräns. De gick en litteratur till fots.
Föreläsare Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap, Universitetet i Oslo. Hans böcker Resa och skriva utkom 2005 och Gränstrafik 2020.

15/11 ”Res aldrig med någon du inte älskar!” Obs! Z-salen 
Hemingway förflyttade sig uppenbarligen alltid i sällskap med föremålet för sin kärlek. Föreläsaren kommer att presentera hans, Selma Lagerlöfs och andra litterära nobelpristagares tankar om avfärder, resor och hemkomster i dikt och prosa.
Föreläsare Patrik Schylström, bibliotekarie, Stockholms stadsbibliotek

22/11 Pionjärer, poeter och flodfarare Obs! På grund av sjukdom ersätts Nina Burton av Axel Odelberg, se nedan
Utifrån tre av sina böcker berättar föreläsaren dels om utforskarna Mary Wollstonecraft, Mary Kingsley, Isabella Bird och Alexandra David Néel, dels om egna resor till exotiska språk och besjungna floder.
 

Föreläsare Nina Burton, författare och fil.dr i litteraturvetenskap, ledamot av Samfundet De Nio och Kungliga Vetenskapsakademien

22/11 Äventyr på riktigt. Om Sven Hedins resor i Centralasien Obs! Z-salen
Föreläsaren har i sina böcker tecknat ett mångfacetterat porträtt av en berömd upptäcktsresande och en svensk nationalhjälte. Detta är en repris på föreläsningen om Sven Hedins resor i Centralasien, som gavs 2019.
Föreläsare Axel Odelberg, journalist och författare


Programansvarig Eva Palm

Tid Fem måndagar kl. 14.30–16.15: 25/10–22/11

Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41. Obs! Z-salen den 8/11, 15/11 och 22/11.

Avgift 500 kr

Arrangemang nummer 212180
 

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2021-10-25
  • Slutdatum: 2021-11-22
  • Tid: 14:30 - 16:15
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 500 kr
  • Arrangemangsnr: 212180
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0
Det går inte att boka detta arrangemang längre

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok