Tillbaka

201140 Älskade och hatade svenska landmärken

201140 Älskade och hatade svenska landmärken

Vad gör en byggnad folkkär? Varför väcker betongarkitektur sådan avsky? Hur blev träbyggen för evigt en hjärtekrossare? Med byggnadshistoriska perspektiv och populistiska trender som utgångspunkt, tar Staffan Bengtsson oss med på en svindlande personlig utflykt till såväl historiska som dagsaktuella miljöer.

 

14/9 Stadshuset, Stockholm

Snart är det dags för 100-årskalas i detta arkitektoniska allkonstverk som med närmare nio miljoner tegelstenars hjälp blivit en av stockholmarnas mest älskade byggnader – Ragnar Östbergs stadshus.

 

21/9 Gamla Arkaden, Göteborg

En av de praktfulla byggnader i Sverige som jämnades med marken på det rivningstokiga 1970-talet var Arkaden i Göteborg. Arkitekten Frans Louise Enders svängiga sagoslott ersattes av lediga rutinarkader i hela landet. En föreläsning om de kommersiella stadsbyggnadernas kontroversiella anatomi.

 

28/9 Vasahuset, Uppsala

Idag en blå jugenddröm men från början en mycket blekare fasad. Byggnaden är en representant för förra sekelskiftets starka vurm för ornamentik och röstas ofta fram som Uppsalas vackraste arkitektur. En föreläsning som bland annat fördjupar sig i arkitekturens användande av färg och dekorer.

 

5/10 Kallbadhuset, Varberg

Mölle, Saltsjöbaden, Borgholm – en gång i tiden var landet nedlusat av luftiga träbyggen på pelare långt ut i vattnet. Kallbadhusens hälsosamma arkitektur väcker nostalgiska känslor till liv. Om tillkomsten av dessa utrotningshotade men seglivade mötesplatser handlar denna före läsning.

 

12/10 F.d. Arkitekturskolan, Stockholm

Utan konkurrens landets mest baktalade moderna byggnad. Är betong fult? Eller har människor bara dålig smak? Hur gör arkitekter för att vända den negativa trenden för sitt älskade grundämne – betong?

 

26/10 Tingshuset, Örnsköldsvik

Finaldags! Arkitekten Gert Wingårdh förvandlade 2013 den grå tingshusbyggnaden i Örnsköldsvik med en koloristisk påbyggnad, inspirerad av Bengt Lindströms konst. Under 2000-talet har påbyggnader av äldre byggnader blivit legio. Många häpnar över våldsamheterna – men är kreativa och självständiga parasiter på gamla landmärken en framtidsväg för arkitekturen, i ett resursmedvetet nybyggande?

 

Föreläsare Staffan Bengtsson, tv-producent och författare
Programansvarig Tove Faye-Wevle
Ny tid Sex måndagar kl. 11.45–13.30: 14/9–12/10, 26/10
Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Avgift 600 kr
Arrangemang nummer 201140

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2020-09-14
  • Slutdatum: 2020-10-26
  • Tid: 11:45 - 13:30
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 600 kr
  • Arrangemangsnr: 201140
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok