Tillbaka

201120 Europas trädgårdar

201120 Europas trädgårdar

Vi inleder skildringen av Europas trädgårdskonst med det antika Greklands trädgårdar och slutar med de senaste årens nyskapelser i Frankrike, Sverige och Tyskland. Trädgårdskonstens utveckling ses i förhållande till tidens religiösa, filosofiska och politiska idéer, och illustreras med bilder från de resor Anna Maria Blennow gjort för att studera trädgårdar och parker på plats.

 

12/3 Antika Grekland och Romarriket

Vi utgår från de äldsta kända trädgårdarna i Europa och skildrar hur de olika trädgårdsmotiven förs vidare från antika Hellas till Rom.

Spanska trädgårdar och medeltidens trädgårdar i Europa

De muslimska trädgårdarna skildras, så som de kom att utvecklas i Sydspanien. Samma inåtvända karaktär återfinns i de medeltida klosterträdgårdarna. Det var genom klosterväsendet som trädgårdskonsten kom att väckas till liv igen i Västeuropa efter Romarrikets fall.

 

Tisdag 8/9 Italienska trädgårdar

I Italien föddes renässansen, en ny tid som innebar ett brott med medeltiden, och som även återuppväckte trädgårdsmotiven och idealen från antiken. Utvecklingen gick från de första enklare anläggningarna kring Medicéerna i 1400-talets Florens till de storslagna anläggningarna kring Rom på 1500- och 1600-talen.

Franska trädgårdar

I Frankrike växte på 1600-talet de storslagna anläggningarna fram, som skulle spegla såväl makten som kontrollen hos en enväldig härskare. Det stora namnet var Ludvig XIV och hans trädgårdsmästare Le Nôtre, som skapade trädgårdar som tog sin förebild i det franska flodlandskapet. Idealen spreds ända upp till Sverige.

 

Onsdag 9/9 Romantiska trädgårdar och Arts and Crafts

Den romantiska vågen krävde trädgårdar och parker där man skulle kunna försjunka i reflektioner och drömmar. Helt nya ideal präglade dessa parker som tog sin utgångspunkt i det engelska landskapet. I England föddes även Arts and Crafts-rörelsen, som hävdade vikten av ett gott hantverk. William Morris var det stora namnet, som även kämpade för mänskligare och grönare miljöer i det alltmer industrialiserade England. Gertrude Jekyll kom med sin egen trädgård och sina böcker att sätta outplånliga spår i utvecklingen mot dagens trädgårdsideal.

Modernismens trädgårdar, nutida trädgårdar

Med 1900-talet kom krav på en ny sorts trädgårdskonst, mycket influerad av samtida konstströmningar. I Norden intog Danmark med G.N. Brandt en viktig ställning för framväxten av en ny trädgårdskonst. I Sverige var den s.k. Stockholmsskolan något som även väckte internationellt intresse. Avslutningsvis en översikt över några av de senaste exemplen på trädgårdsanläggningar, dels i den formella traditionen och dels i den mer fria naturtillvända.

 

Föreläsare Anna Maria Blennow, docent i arkitekturhistoria, Lunds universitet
Programansvarig Britt Olofsdotter
Tid återstående föreläsningar Tisdag 8/9 samt onsdag 9/9 kl. 14.00–15.45
Lokal Z-salen, ABF-huset, Sveavägen 41
Avgift 300 kr
Arrangemang nummer 201120

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2020-03-12
  • Slutdatum: 2020-09-09
  • Tid: 14:00 - 15:45
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 300 kr
  • Arrangemangsnr: 201120
  • Platser kvar: Nej
  • Reserver: 23
Fullbokat

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok