Tillbaka

192400 Naturvetenskap. Svamp

192400 Naturvetenskap. Svamp

Naturvetenskap

Svamp

 

När vi hör ordet svamp är det nog många som först och främst tänker på matsvampar, men svampar är så mycket mer. Mögel är ett slags svamp som kan angripa hus, men också användas för att göra ost. Även penicillin är ett mögel, som räddat många liv. Svampar finns i en mängd olika former och utgör en viktig del av ekosystemet, bland annat genom samarbete med olika växter. I denna serie får vi en belysning av många olika aspekter.

 

23/10 Matsvampar – från skog till bord

Lär dig mer, oavsett om du är nybörjare eller van svampplockare. Denna föreläsning handlar om: Vad är en svamp, vad är en bra matsvamp och var hittar jag svamp? Svampens kännetecken. Svamputflykten börjar hemma med förberedelser som t.ex. plockteknik, hur ta hand om din svamp, tillagning och förvaring. Finns det näring i svamp?

Föreläsare Rut Folke, f.d. ordförande, Svampkonsulenternas riksförbund, kursansvarig på svampkonsulentutbildningen, Sveriges lantbruksuniversitet

 

30/10 Hur farliga är svamparna?

En föreläsning om våra giftigaste svampar och risken att bli förgiftad. Hur giftiga är egentligen svampar? Vad gör man om man misstänker att man blivit svampförgiftad? Hur fungerar gifterna i kroppen och vad kan de ge för skador?

Föreläsare Peter Hultén, apotekare, Giftinformationscentralen

 

6/11 Släktskap mellan svampar

Flugsvampar och kremlor har färgglada hattar, vita lameller och vit fot. Trots en stor morfologisk likhet är de inte särskilt nära släkt med varandra. Hur kan det komma sig? Vår traditionella klassificering av svampar har haft en omtumlande tillvaro sedan man införde DNA-sekvensering. Fylogenetiska analyser har drastiskt förändrat vår syn på släktskap mellan svampar.

Föreläsare Ellen Larsson, docent i systematik och biodiversitet, Göteborgs universitet

 

13/11 Svampars betydelser i naturen – vad har de för sig när de inte syns?

Sensommarens och höstens plötsligt uppdykande svampar fascinerar. Vi gläds åt massförekomster av kantarell och karljohan. Mestadels för de dock ett osynligt liv och förbises. Forskare avslöjar nu i rask takt många av svamparnas hemligheter – vilka de är, var de finns och vad de har för sig när de inte syns.

Föreläsare Anders Dahlberg, professor, Sveriges lantbruksuniversitet

 

20/11 Svampparasiter och invasiva arter

Svampar är inte bara nyttiga. Många arter infekterar växter eller djur och ger svåra sjukdomar på jordbruksgrödor. Hotbilden mot våra skogar växer också i takt med ökad handel och ett förändrat klimat. Den ökade handeln gör att nya skadesvampar når Sverige. Dessa kan allt oftare både överleva och etablera sig i ett klimat som blivit mer gynnsamt för dem.

Föreläsare Jan Stenlid, professor, Sveriges lantbruksuniversitet

 

27/11 Svampar och naturvård

Svampar som har snäva miljökrav kan utgöra viktiga miljöindikatorer. Föreläsningen ger exempel på naturvårdsindikatorer i olika biotoper inom skogs- och jordbrukslandskapet. Särskilt betonas vad svampar kan berätta om skogshistoria och speciella naturvärden. Även svamparnas nutida och historiska roll inom svenskt naturvårdsarbete ges en belysning.

Föreläsare Johan Nitare, ekolog, Skogsstyrelsen

 

Programansvarig Ingvar Isfeldt
Tid Sex onsdagar kl. 11.45–13.30: 23/10–27/11
Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Avgift 600 kr
Arrangemang nummer 192400

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2019-10-23
  • Slutdatum: 2019-11-27
  • Tid: 11:45 - 13:30
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 600 kr
  • Arrangemangsnr: 192400
  • Platser kvar: Ja
  • Reserver: 0

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok