Tillbaka

192270 Litteratur. Resenärer i litteraturen

192270 Litteratur. Resenärer i litteraturen

Litteratur

Resenärer i litteraturen

 

Där gräset är grönare – följ med på en resa över olika kontinenter med hjälp av forskningsresande, äventyrare, emigranter, författare och poeter!

 

11/11 Pionjärer, poeter och flodfarare

Utifrån tre av sina böcker berättar föreläsaren dels om utforskarna Mary Wollstonecraft, Mary Kingsley, Isabella Bird och Alexandra David-Néel, dels om egna resor till exotiska språk och besjungna floder.

Föreläsare Nina Burton, författare och fil.dr i litteraturvetenskap, ledamot av Samfundet De Nio och Vetenskapsakademien

 

18/11 Edita Morris – världsberömd svensk fredsförfattare

Edita Morris (1902–1988) blev världsberömd för sin roman Hiroshimas blommor. Hon var ständigt på resande fot och skrev romaner, noveller och artiklar, oftast på engelska, om stora internationella frågor som Vietnamkriget, folkmordet i Indonesien, juntan i Grekland, fattigdomen i Latinamerika, miljöförstörelse och kärnvapen.

Föreläsare Monica Braw, författare och fil.dr i japansk historia. Hennes biografi Jorden är vårt hem. Edita Morris och hennes tid utkom 2018.

 

25/11 Jerusalem av Selma Lagerlöf. Om romanens bakgrund och tillblivelse

Jerusalem utkom i två delar, den första 1901 och den andra 1902. Lagerlöf utgår i detta verk från en sann händelse. År 1896 lämnade närmare 40 människor en socken i Dalarna för att resa till Jerusalem och invänta den nya Messias.

Föreläsare Susanne Nyman, kulturvetare och tidigare ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet.

 

2/12 ”Res aldrig med någon du inte älskar!”

Hemingway förflyttade sig uppenbarligen alltid i sällskap med föremålet för sin kärlek. Föreläsaren kommer att presentera hans och andra litterära nobelpristagares tankar om avfärder, resor och hemkomster i dikt och prosa.

Föreläsare Patrik Schylström, bibliotekarie, Stockholms stadsbibliotek

 

9/12 Linnéaposteln Daniel Rolanders äventyrliga resa till Surinam

Döda eller levande, alla Linnés utsända blev nationalhjältar – utom Rolander, den kanske mest betydande av dem. Humor och vetenskap tillsammans kunde ha gjort hans sydamerikanska rapportbok till en bestseller, men så blev det inte. Boken är översatt i utdrag under titeln Ur regnskogens skugga.

Föreläsare Arne Jönsson, professor i latin vid Lunds universitet och översättare

 

16/12 Äventyr på riktigt. Om Sven Hedins resor i Centralasien

Föreläsaren har i sina böcker tecknat ett mångfacetterat porträtt av en berömd upptäcktsresande och en svensk nationalhjälte.

Föreläsare Axel Odelberg, journalist och författare

 

Programansvarig Eva Palm
Tid Sex måndagar kl. 14.00–15.45: 11/11–16/12
Lokal Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Avgift 600 kr
Arrangemang nummer 192270

Arrangemangsinformation

  • Startdatum: 2019-11-11
  • Slutdatum: 2019-12-16
  • Tid: 14:00 - 15:45
  • Plats: ABF-huset
  • Adress: Sveavägen 41, 11183 Stockholm
  • Avgift: 600 kr
  • Arrangemangsnr: 192270
  • Platser kvar: Nej
  • Reserver: 60
Fullbokat

Karta

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok