25-årsjubileum

Senioruniversitetets 25-årsjubileum

Föreningens 25-årsjubileum i Aula Magna den 16 april 2016


Det var en magnifik syn denna lördagsmiddag. Täta led av seniorer som vandrade vägen mot Aula Magna. Som en scen ur en rysk revolutionsfilm. Lång, slingrande ström av människor genom landskapet! På nusvenska: Häftigt!

Vi var drygt sexhundra medlemmar som deltog i detta jubileum. Men Aula Magna kan, som namnet antyder, ta emot fler. För er som alltså inte kunde komma kan detta berättas:

Styrelsens ordförande, Catherine Dahlström hälsade oss välkomna och med en klingande musikkaskad, ”Fanfar Festivo” komponerad av Christer Danielsson, inleddes festen av Lilla Akademiens Brassband under ledning av Mikael Oscarsson. Fascinerande hur professionellt och livfullt de spelade, dessa ungdomar.

Minns ni enkäten vi besvarade i höstas? Catherine presenterade våra svar i ”välstaplade” diagram. Tre fjärdedelar av de 2 443 svarande är kvinnor! Majoriteten av oss har högskola/universitet i utbildningen. Vi har även stor bredd i våra intressen med kraftig övervikt (Förlåt!) för motion och idrott. Mer än hälften ägnar sig åt detta. Som förväntat är vi till 94 % svenskfödda och gillar SUS!

Vi är bra på att betala för oss! Jag har aldrig i hela mitt liv lyssnat till en så klar och humoristiskt livfull redovisning av redovisning! Att debet och kredit, intäkter och kostnader, skulder (inga!) och eget kapital kunde vara så medryckande och roliga! Till nöjet bidrog även att vi har en hel hög med pengar på banken och ett tillfredsställande överskott. Ingen likviditetskris så långt ögat når för denna tjugofemåriga ”seniora”!

Våra tre stipendiater diplomerades. De har ett gemensamt. De ska förkovra sig i sina ämnen vid tre floder! I Dresden vid Elbe och Prag vid Vltava, nästan Elbe det också. Och i Buenos Aires vid Silverfloden, Rio de la Plata. Vi lyckönskar dem till de kunskaper de erövrar! ”Wer eine Reise macht…” stod det en gång i den tyska grammatiken. Tyskan som degraderades till nummer två bland de främmande språken så lämpligt efter Stalingrad och El Alamein. Om detta och mycket annat berättade Jan-Sture Karlsson i sin exposé över folkbildningen i Sverige. Medan Europas stora folk tillbringar sin fritid på pubar, Bierstuben och des Cafés de trottoir, träffas svenskar i studiecirklar.

En av folkbildningens pionjärer, Oscar Olsson, han med skägget, ansåg att studiecirklar vore medlet att göra livet på den svenska landsbygden rikare. Kanske hade avfolkningen hejdats en smula om hans rekommenderade cirkelavslutning med ”lek” även innehållit dans. Men detta ansåg Olsson skulle fördärva och dra ned studiecirklarna i ett omoraliskt träsk. Så bort det!

Brassbandet kom tillbaka med tre nummer, ”Joshua fit the battle of Jericho”, ”Send in the clowns” och ”I got rhythm”. Vilka skickliga musikanter och solister! Lilla Akademien är storartad!

Veteraner från Stockholms Studentsångare, Gubbkören som de själva stundom kallar sig, sjöng under ledning av Göte Widlund med bravur några av våra välkända vårsånger. Tillsammans med Lilla Akademiens orkester kom de loss med ytterligare ett av vårens ”måsten”, Studentsången! Fantastiskt hur bra orkestern och sångarna lät tillsammans! Vilket arbete med arrangemanget och övningarna ”gubbarna” och ungdomarna måste ha lagt ner! Tack för det!

Sen fick vi vin och smörgåsar. Sen gick vi hem.

Så kunde en kria i småskolan avslutas. Men den mogna ungdomen Senioruniversitetet, 25 år, är sannerligen ingen småskola. Hon är vår Alma Mater. Får vi en inbjudan till 50-årsjubileet så kommer vi! Gående igen. På vägen mot Aula Magna.

/Hös

 

← Tillbaka till Om Senioruniversitetet


Sidan uppdaterad senast den 2018-07-03 kl. 10.00

På senioruniversitetet.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Ok